Novice

Tudi letos na MOS v stičišču znanost in gospodarstvo

Datum objave: 30.08.2017

Na Mednarodnem obrtnem sejmu, ki bo od  12. do 17. septembra v Celju, bo tudi letos »Stičišče znanosti in gospodarstva«. Pod pokroviteljstvom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ga že drugič organizira Janez Škrlec, član Sveta za znanost in tehnologijo RS. Stičišče je odlična priložnost za promocijo slovenske znanosti ter primer in priložnost tesnejšega sodelovanja med znanstveno in gospodarsko sfero.

mos 2017

Na Stičišču znanosti in gospodarstva bodo predstavljene vrhunske tehnologije z različnih področij kot so mehatronika, avtomatika, robotika, profesionalna elektronika, energetika, informacijska tehnologija, bionika, nanotehnologija, vesoljske tehnologije in drugo. Poudarek bo na predstavitvi novih tehnologij, novih tehnoloških procesov, visokotehnoloških inovacij, novodobnih poklicev in sodobnih izobraževalnih programov.

Področja, ki jim bodo letos namenili posebno pozornost so mikro, bio in nanotehnologije ter vesoljske tehnologije. Velik poudarek bo tudi na razvoju bionike in aplikativnosti nanotehnologij. Predstavljen bo razvoj prvega slovenskega nanosatelita, ki je v zaključni fazi. Razvijata ga podjetje SkyLabs in Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Med drugim bo predstavljen razvojni koncept bionskega človeka za izobraževalne namene bodočih inženirjev bionike ter razvoj bionskih protez, vsadkov, vmesnikov, in podpornih tehnologij sodobne medicine.

V okviru stičišča bodo delo in znanstvena dognanja predstavile številne raziskovalne inštitucije in visokotehnološka podjetja v Sloveniji: Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Univerza v Mariboru, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo, Univerze v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta, Univerze v Ljubljani, oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, Center odličnosti Nanocenter, SIS EGIZ, Visoka šola za bioniko na Ptuju, Višja strokovna šola ŠC Ptuj, Fakulteta za informacijske študije Novo Mesto, Pisarna za prenos tehnologij in inovacij, Skylabs d.o.o, Cosylabs d.d, EKOSEN d.o.o, PIPISTREL d.o.o, RLS d.o.o,  EUREL d.o.o, Dobre rešitve d.o.o, PS d.o.o iz Logatca, Miel Elektronika d.o.o, DUOL d.o.o, Makro Team d.o.o, Nanotul d.o.o, INTRI d.o.o, Saving d.o.o, INEA d.o.o, Inštitut za okoljevarstvo in senzorje d.o.o, TECES in drugi.