Novice

Fakulteta za elektrotehniko v Svetlobnem parku

Datum objave: 12.09.2017

Leta 2016 je bila v park ob Gradaščici v Trnovem v sklopu festivala Svetlobna gverila umeščena prva trajna svetlobna skulptura umetnika Boštjana Drinovca. V t. i. Svetlobni park bodo postopoma naselili še več trajnih postavitev: letos se ob mednarodni konferenci LUX Europa 2017 (18.─20. 9.), ki jo v Ljubljani gosti Slovensko društvo za razsvetljavo, pod mostom čez Gradaščico, obeta instalacija Aleksandre Stratimirović, ki bo na ogled naslednjih 5 let. Ob tem bodo v bližnjem parku predstavljene še tri začasne instalacije študentov Fakultete za arhitekturo in Fakultete za elektrotehniko, odprtje pa bo začinila še plesna predstava Lize Šimenc in Urše Rupnik z naslovom Meduza.

Fakulteta za arhitekturo in Fakulteta za elektrotehniko:
Spomini Ljubljane & Igra v visoki travi & Plečnikov park
svetlobne instalacije
Svetlobni park ob Gradaščici v Trnovem
odprtje: ponedeljek, 18. september, ob 20.30 // do 30. 9.

Ob novi trajni pridobitvi v Svetlobnem parku se obetajo še tri začasne svetlobne instalacije, ki so jih družno zasnovali študenti dveh ljubljanskih fakultet.

Instalacija Spomini Ljubljane sestoji iz šestih panelov oziroma jader, ki v pogledu od zgoraj ponazarjajo številčnico ure: utripajoči ritem LED trakov, umerjen na sekundni, minutni ter urni interval poudarja minevanje časa, s čimer se vzpostavlja aluzija na preteklost. Vsako izmed šestih jader je namreč usmerjeno na določeno znamenitost v Ljubljani ali njeni okolici, s čimer je na simboličen način naglašen spomin na različna obdobja ljubljanske zgodovine. Interaktivni projekt Igra v visoki travi je zasnovan kot mreža 64 vertikal, ki se ob dotiku zasvetijo: projekt izhaja iz spomina na otroško igro v visoki travi, kjer obiskovalec s svojim gibanjem ustvarja sled. Obiskovalec na ta način soustvarja podobo prostora: pojemajoča svetloba vertikalnih elementov ponazarja travna stebla, ki se, poteptana med igro, sčasoma ponovno dvignejo in zabrišejo sledi. Tretja postavitev, poimenovana Plečnikov park, tematizira elemente Plečnikove arhitekture: dediščina velikega arhitekta je hudomušno reinterpretirana kot sodobna kulisa zabaviščnega parka.

sodelujoči: Urban Barbič, Saša Božič in Anja Tišler (Spomini Ljubljane) / Anže Erjavec, Maruša Mali, Nuša Mihalič in Klemen Mraz (Igra v visoki travi) / Lana Arih, Blaž Jagarinec, Jure Kozlevčar in Jan Krek (Plečnikov park)
mentorja: doc. dr. Tomaž Novljan in doc. dr. Matej B. Kobav
koprodukcija: Fakulteta za arhitekturo in Fakulteta za elektrotehniko

svetlobna gverila