Novice

Fakulteta za elektrotehniko med prejemniki nagrade Slo manus 2017

Datum objave: 12.10.2017

V sredo, 27. septembra, je podjetje HENNLICH iz Kranja, v sklopu prireditve Dneva inovativnosti 2017, ki ga je na Brdu pri Kranju organizirala Gospodarska zbornica Slovenije, razglasilo lokalne zmagovalce natečaja Slo manus® 2017.

Prireditev podelitve  nacionalnih priznanj GZS za inovacije 2017 na Dnevu inovativnosti je z nagovorom pričel predsednik republike gospod Borut Pahor. Letos so prvič izdali tudi zbornik SLO manus, kjer so predstavljeni vsi udeleženci natečaja SLO manus 2017 in vsi dobitniki priznanj iz prejšnjih let.

Letošnja udeležba v svetovnem merilu je bila izjemno visoka. Skupno je bilo prijavljenih 541 udeležencev iz 35 držav, od tega kar 21 iz Slovenije. Slovenija je na visokem 9 mestu v absolutnem seznamu udeležencev. Glede na prebivalce (število prijav na 1 milijon prebivalcev pa je Slovenija daleč pred vsemi (koeficient 10,5: 10,5 prijav na 1 milijon prebivalcev).

Na kratko so bili predstavljeni  vsi sodelujoči in njihove aplikacije, v katerih so bile vgrajene igusove puše ali vodila, ki imajo to prednost, da ne potrebujejo mazanja in vzdrževanja, da so neobčutljive za umazanijo in težke vremenske pogoje ter imajo dolgo življenjsko dobo.
Podjetje HENNLICH je podelilo zlato manus priznanje in nagrado, srebrno manus priznanje in nagrado, bronasto manus priznanje in nagrado in posebno priznanje manus.

Zlati manus: g. Matic Hribar iz podjetja HILLSTRIKE d.o.o. za hillstrike snowtrike
Srebrni manus: g. Kristijan Hajnšek iz podjetja SEASCAPE d.o.o. za krmilni sistem jadrnice
Bronasti manus: g. Tomaž Ham iz podjetja HAM d.o.o. za skiro RollJet

Posebna manus nagrada: g. Janez Podobnik in skupina študentov iz Fakultete za elektrotehniko

Robotski invalidski vozički izboljšujejo mobilnost invalidov in jim omogočajo, da aktivno sodelujejo v življenju. Vendar pa mnoge od teh naprav ne omogočajo premagovanja niti najpogostejših ovir (npr. stopnic ali robnikov), ki se pojavljajo v vsakdanjem življenju. Rešitev je koncept hibridnega električnega vozička, ki združuje najboljše lastnosti koles in vodil. Glavni pogonski sistem sestoji iz koles, vendar premikanje  po strmih, zahtevnih terenih in stopnicah ne bi bilo mogoče brez sistema vodil.
Med kolesi pod šasijo invalidskega vozička sta nameščeni dve neodvisno nadzorovani gumijasti stezi. Višina in položaj naprej/nazaj se lahko spreminjata z mehanizmom vodila. Med vožnjo na kolesih so tiri umaknjeni in dvignjeni od tal. Spuščajo se le pri vožnji po strmih ovirah in grobem terenu. Pri izdelavi so uporabili vodila iz Igusa (DryLin W vodila in voziček, iglidur plastične puše), da bi zagotovili nemoteno gibanje vseh premičnih delov mehanizma.

S svojim vozičkom so na svetovnem tekmovanju Cybathlon, oktobra lani v Zürichu osvojili tretje mesto.

voziček   voziček