Novice

Slavnostna prireditev v okviru Tedna Univerze v Ljubljani

Datum objave: 28.11.2017

Vabimo vas na slavnostno prireditev v okviru Tedna Univerze v Ljubljani, ki bo v torek, 5. decembra 2017, ob 18:00 v predavalnici P1.

prireditev

V okviru slavnostne prireditve bo predavanje prof. dr. Damijana Miljavca z naslovom: Od enačb do sodobnih električnih motorjev.

Področje električnih motorjev ima za seboj kar dolgo časovno obdobje saj njegovi začetki segajo v čas še pred Nikolo Teslo. Z njim  se je pojavila nova doba električnih motorjev. Sem sodi utemeljitev in razvoj izmeničnih večfaznih električnih sistemov. Za njegov motor štejemo asinhronski motor.  V novejši eri pa so ponoven razvoj električnih motorjev omogočili: močnostna elektronika, mikroprocesorji in visoko energijski trajni magneti. S povezavo teh področij se je njihova zmogljivost zelo dvignila, sem sodi gostota navora in moči na enoto volumna, oziroma na enoto mase.
Novejši motorji si utirajo poti na različna področja industrije in mobilnosti. V evolucijskem obdobju pa so se spreminjali glede na nova in nova dognanja, čeprav so temeljni fizikalni elektromagnetni zakoni znani že stoletja. Razvoj električnih motorjev ni več omejen le na analizo elektromagnetnih stanj s ciljem doseganja želene izhodne karakteristike, ampak stopajo v ospredje tudi področja termije, modalne analize, mehanike struktur, vibracij in zvoka. V analize je potrebno vključiti tudi vzročno posledične povezave z računskimi dvosmernimi sklopitvami fizikalnih področij, npr.: elektromagnetno – termična, elektromagnetno – mehanska, termično – mehanska sklopitev. Vse to pa odpira nastanek novih oblik in izboljšanih zmogljivosti električnih motorjev.

Nekatere evolucijske poti razvoja električnih motorjev si bomo tudi ogledali.

Vljudno vabljeni!