Novice

Med najodličnejšimi raziskovalnimi dosežki tudi dosežki Fakultete za elektrotehniko

Datum objave: 05.12.2017

Tradicionalni Teden Univerze, v katerem vsako leto obeležujemo začetek njenega delovanja, smo odprli s predstavitvijo najodličnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2017. Letos ima največja in najstarejša univerza v Sloveniji, ki se uvršča med najuglednejše univerze na svetu, že 98 let. Univerza v Ljubljani v slovensko zakladnico znanja prispeva več kot polovico znanstvenih rezultatov. 

»Na Univerzi v Ljubljani vsako leto zablesti nekaj deset raziskovalnih dosežkov. Želimo si, da bi postali vidni, tako znotraj Univerze, kot v družbi. Znotraj Univerze naj bodo spodbuda vsem raziskovalcem, ne samo za povečan obseg, temveč predvsem za dvig kakovosti raziskovanja. Družbi pa s tem sporočamo, da glede na vložena sredstva na visoki ravni izpolnjujemo svoje poslanstvo,« je ob odprtju tradicionalnega Tedna Univerze povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič. Izpostavil je, da si Univerza v Ljubljani prizadeva spodbuditi še več raziskovanja in doseči še kakovostnejše rezultate in da v ta namen že nekaj let uspešno deluje Razvojni sklad, iz katerega Univerza spodbuja prijave na raziskovalne projekte. »Na Univerzi smo vzpostavili tudi številna strateška partnerstva. Z univerzami iz združenja CELSA smo oblikovali poseben sklad za pripravo prijav na evropske projekte. Nov razpis je že objavljen. Podobna sodelovanja si obetamo z univerzami v soseščini, z univerzami evropske The Guild mreže ter s kitajskimi, južnokorejskimi in japonskimi univerzami, s katerimi smo podpisali sporazume o partnerskem sodelovanju.,« je še poudaril. 

Pri izboru najodličnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2017 je delovna skupina, ki jo je imenovala Komisija za raziskovalno in razvojno delo Univerze v Ljubljani, upoštevala predvsem znanstveno odličnost, ki se izkazuje s citati in vplivnostjo revije, kjer je bilo delo objavljeno. Pri tem je upoštevala velike razlike med vedami. Na izbor so vplivali tudi zaključena celota dosežka, zanimiva za širšo strokovno in splošno javnost, koristnost uporabe in interdisciplinarnost. Vsi predlogi so bili obravnavani enako, ne glede na to, kateri vedi pripadajo, in ne glede na to, ali so raziskave osnovne ali neposredno uporabne.  

Video posnetek dogodka si lahko ogledate tukaj

Med deset najodličnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2017 sta se uvrstila tudi dva dosežka Fakultete za elektrotehniko: 

1. Nova metoda za slikovno določevanje energijske reže fotonapetostnih modulov
Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

AVTORJI: Matevž Bokalič, Marko Topič, Bart E. Pieters, Andreas Gerber, Uwe Rau

2. Možnost za diagnostiko in terapijo raka
Fakulteta za elektrotehniko in Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani

AVTORJI: Roghayeh Imani, Ralf Dillert, Detlef W. Bahnemann, Meysam Pazoki, Tomaž Apih, Veno Kononenko, Neža Repar, Veronika Kralj-Iglič, Gerrit Boschloo, Damjana Drobne, Tomas Edvinsson, Aleš Iglič

ul dosežki