Novice

Zmaga na tekmovanju v Bostonu

Datum objave: 18.06.2019

V Laboratoriju za sevanje in optiko je vročina pritisnila že pred poletjem

Zaključek poletnega semestra za nekatere študente ne prinaša le izpolnjenega indeksa in zasluženega poletnega oddiha. Predstavnika študentske ekipe OEO 2019, ki je dosedanji del letošnjega leta med drugim delala na projektu izgradnje opto-elektronskega oscilatorja, sta se iz Bostona vrnila pokončne drže, oznanjujoč zmago na tamkajšnjem tekmovanju, ki je potekalo v sklopu konference IMS 2019 pod pokroviteljstvom IEEE Microwave Theory and Techniques Society (MTT-S).

V Boston sta se študenta odpravila v spremstvu mentorja doc. dr. Boštjana Batagelja, ki je tudi idejni pobudnik za udeležbo na tekmovanju. Andrej in Kristjan sta za namene tekmovanja izdelala visoko precizni optoelektronski oscilator na frekvenci 10 GHz. Tovrstni oscilatorji so uporabni za sinhronizacijo v pospeševalnikih delcev ter visoko zmogljivih satelitskih in radijskih komunikacijah naslednjih generacij, kot je na primer mobilno omrežje pete generacije (5G).

Andrej in Kristjan pravita, da smo lahko ponosni na študijski pristop naše fakultete, ki daje veliko težo na razumevanje temeljnih principov in nas ne uči le sestavljanja lego kock. Navdušenje nad očitnimi sadovi omenjene prakse je namreč izrazil tudi profesor ene od številnih bostonskih univerz, Univerze v Massachusettsu, ki je zmago naše ekipe tudi razsodil. Ta je naposled tudi priznal, da tako temeljitega inženirskega pristopa od tamkajšnjih študentov skorajda ne gre pričakovati. Predstavnika študentske ekipe dodajata, da gredo velike zasluge v zvezi s tem matičnemu Laboratoriju za sevanje in optiko in pedagoškemu osebju, ki omenjeni študijski režim jemlje še posebej resno.

Andrej in Kristjan trenutno pripravljata svoji magistrski deli na področju Mikrovalovne fotonike, ki po definiciji združuje tako optične kot radijske tehnologije, obenem pa se veselita sodelovanja z laboratorijem tudi v prihodnje, saj bosta jeseni najverjetneje nadaljevala s študijem na doktorski stopnji.

Celotni ekipi čestitamo in želimo še veliko zmag!

Ekipa Boston OEO