Dogodki

Dnevi elektrotehnike v TMS Bistra

datum začetka: 09.05.2017
datum konca: 14.05.2017
lokacija: Bistra pri Vrhniki

 

16. dnevi elektrotehnike bodo letos potekali od 9. do 12. in 14. maja 2017 v Tehničnem muzeju Slovenije, Bistra pri Vrhniki.

Bistra 2017                 

Fakulteta za elektrotehniko v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije letos že šestnajstič organizira Dneve elektrotehnike – interaktivne predstavitve sodobnih tehnologij, ki se bodo odvijali drugi teden v maju v Bistri pri Vrhniki.

V tem tednu bomo skupaj z raziskovalci, učitelji in študenti naše fakultete predstavili interaktivne eksperimente, projekte s področja najsodobnejših tehnologij in tako se bodo lahko vsi obiskovalci pobližje spoznali z delom in tehnologijo, ki jo razvijamo na Fakulteti za elektrotehniko.

Predstavitve eksperimentov bodo potekale od torka 9. maja do petka 12. maja za zaprte skupine in v nedeljo 14. maja za vso javnost.

 

Predavanje Robotske asistenčne tehnologije in koncept robotskega invalidskega vozička

Sodobne tehnologije omogočajo osebam z motnjami gibanja izvajanje vsakodnevnih življenjskih aktivnosti in s tem boljšo kakovost življenja. Gibalne funkcije je mogoče povrniti ali nadomestiti z robotskimi rešitvami, kot so robotske proteze ali eksoskeleti, oziroma s funkcionalno električno stimulacijo, ki umetno aktivira mišice ohromelih okončin. Učinkovito mobilnost prizadetih oseb pa omogočajo električni invalidski vozički. Robotske tehnologije pa ne le izboljšujejo kvaliteto življenja prizadetih oseb, ampak omogočajo tudi zdravim osebam izvajanje fizično zahtevnejših nalog.

Cybathlon Skozi predavanje prof. dr. Matjaža Mihelja iz Laboratorija za robotiko UL FE, bo podrobneje predstavljen koncept robotskega    invalidskega vozička, ki omogoča električno mobilnost in premagovanje najpogostejših urbanih ovir, kot so klančine in stopnice.

 

 

 

Dneve elektrotehnike si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice. Več informacij na:  oz. 01/750 66 72.