Dogodki

Daj se na seznam

datum začetka: 18.05.2017
ura: 13:00
lokacija: P1

 

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L,  in Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino sta združila moči v kampanji »Daj Se Na Seznam«. Pobuda želi državljane Slovenije spodbuditi k vpisu v Slovenija Donor, register nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic (KMC), ki so za bolnike z najtežjimi oblikami krvnih rakov mnogokrat edina možnost za preživetje. S presaditvijo krvotvornih matičnih celic zdravijo tako odrasle kot otroke z različnimi oblikami krvnih rakov in nekaterih drugih bolezni. 

Ker v to starostno skupino spada velik delež študentske populacije, so se pobudo »Daj Se Na Seznam« odločili izdatno podpreti tudi predstavniki študentov obeh medicinskih fakultet in v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani. Predsednik ŠOU v Ljubljani, Klemen Peran pravi, da so v organizaciji projekt podprli brez premišljanja. »Ko gre za vprašanje življenja in smrti, seveda ne moremo pogledati stran. Želimo si, da bi se v register vpisalo čim večje število študentov, zato jim bomo zagotovili vse potrebne informacije in spodbudo za ta plemenit in velik korak.« Zelo pomembno vlogo pri širitvi registra potencialnih darovalcev KMC pa že imajo in bodo v okviru kampanje še dodatno okrepili tudi v Društvu študentov medicine Maribor, ki bodo v okviru svojega projekta Epruvetka organizirali skupinske vpise v register Slovenija Donor. Tudi Rdeči križ Slovenije, ki bo na vseh krvodajalskih akcijah letos spodbujal k vpisu v register, se je aktivno priključil kampanji.

Akcija vpisa v register za študente in zaposlene bo na Fakulteti za elektrotehniki potekala 18. maja 2017, od 13:00 do 14:00 v P1.

Po predstavitvi v P1, bodo pred P1 zainteresiranim prostovoljnim darovalcem (s pisnim soglasjem) odvzeli vzorec sline in jih uvrstili na seznam možnih darovalcev kostnega mozga. 

daj se na seznam