Alumni

Roboti spreminjajo svet

Datum objave: 25.02.2019

Alumni klub Fakultete za strojništvo UL v sodelovanju s Cankarjevim domom Ljubljana v pomladnih mesecih organizira cikel predavanj z naslovom ROBOTI SPREMINJAJO SVET.

Če si tega želimo ali ne, bodo roboti pomemben del naše prihodnosti. Po tihem, ne da bi se tega zavedali, bodo v povezavi z umetno inteligenco spremenili naš način življenja. Na bolje ali na slabše?

Prvo predavanje z naslovom LJUDJE IN INTELIGENTNI ROBOTI V PRIHODNOSTI – SOBIVANJE ALI BOJ?, bo 11. marca 2019 ob 19. uri v Klubu Cankarjevega doma. Predavatelj RAPHAËL RAULT, odvetnik in partner v odvetniški družbi Alter Via Avocats, Francija se bo na predavanju dotaknil vprašanja našega prihodnjega sožitja z roboti in umetno inteligenco (AI). Predavatelj RAPHAËL RAULT, odvetnik in partner v odvetniški družbi Alter Via Avocats, Francija se bo na predavanju dotaknil vprašanja glede našega prihodnjega sožitja z roboti in umetno inteligenco (AI).] 

Kako bo hiter tehnološki razvoj robotike in umetne inteligence vplival na družbene, etične, gospodarske, okolijske, politične/pravne in demografske razmere v naši bližnji prihodnosti? Kaj je pametni avtonomni robot (SAR) in kako ga zaznavajo civilni zakoni Evropske unije? Ali ima ta elektronska oseba pravice in obveznosti? Ali je mogoče njegove stvaritve zaščititi? Kako lahko SAR odgovarja za svoja dejanja in kako lahko uvajamo etiko pri vedenju SAR? Kakšen je pravni obstoj AI? Kako lahko zagotovimo kakovost in zakonitost podatkov, ki jih obdeluje AI? Veliko vprašanj se pojavi tudi, ko razmišljamo o zakonski ureditvi umetne inteligence in robotike. Ali poznamo odgovore na zgoraj zastavljena vprašanja? V okviru predavanja nam bo predavatelj poskušal ponuditi nekaj odgovorov ter se bo osredotočil na ključne točke sedanjega in prihodnjega pravnega okvira v Evropi glede našega prihodnjega sožitja s pametnimi roboti.

Več informacij ter vstopnice 

Dodatne informacije