Novice

Ehrana: Fakulteta za elektrotehniko je vir odličnih poslovnih idej

Datum objave: 05.09.2016

Naročanje preko spleta ni več modna muha – danes želimo in na dom lahko naročimo skorajda vse. Tako so se tudi trije ambiciozni študentje, Borut Markelj in Žiga Lesjak iz naše fakultete ter Jernej Janežič iz ljubljanske Fakultete za računalništvo in informatiko, odločili, da z razvojem storitve ehrana naredijo odlično poslovno potezo, saj aplikacijo za naročanje hrane na dom trenutno uporablja že 60.000 ljudi.

Borut Markelj, Jernej Janežič in Žiga Lesjak

Od ideje do projekta

Idejo za projekt so dobili na Erasmus izmenjavi v Münchnu. Tam je bila podobna storitev, ki je bila še posebej priljubljena med študenti, že pred šestimi leti dobro uveljavljena poslovna praksa. Nekaj mesecev po vrnitvi iz izmenjave, so prijatelji s skupnimi močmi projekt spravili v pogon. »Tehnično znanje, ki smo ga dobili na fakulteti, smo želeli preliti v stvarnost ter s tehnološkimi rešitvami poenostaviti in modernizirati neko popolnoma vsakdanjo prakso – naročanje hrane na dom. Seveda smo v tem uvideli tudi poslovno priložnost, ki nam je omogočila samostojno podjetniško pot,« pove Borut Markelj, ki je razvoj mobilne hibridne aplikacije ehrana uporabil tudi za diplomo na naši fakulteti. Pri tem še doda: »Ehrana je bila in še vedno je odskočna deska za nadaljnji razvoj naših idej in storitev. Še naprej si namreč želimo razvijati inovativne tehnološke rešitve, ki bodo bodisi ljudem ''lajšale'' življenje bodisi ga modernizirale.«

Dolgoročni cilji in načrti

»Vsak začetek je težak, nam pa sta zagotovo pomagala mladost in elan, saj smo našo storitev predstavljali z velikim navdušenjem,« pove Markelj in nadaljuje o nadaljnjih načrtih: »V kratkem bomo na platformo ehrana.si implementirali online plačila. Razvijamo tudi širši sistem za procesiranje spletnih naročil in plačil, ki bo uporaben tudi za poslovanje, ki ni neposredno povezano z dostavo hrane. S tem sistemom upamo na preboj v druge evropske države, saj trenutno vse poslovanje opravljamo v Sloveniji. Jeseni se bomo z novo idejo prijavili na razpis za nepovratna evropska sredstva, koncept pa je zaenkrat še poslovna skrivnost.« Uspešna zgodba treh prijateljev dokazuje, kako je z dobro idejo in pravim znanjem mogoče prav vse – če v to le verjameš.

Več o projektu ehrana pa na: https://www.ehrana.si/.