Novice

Izbrana inženirka leta 2019

Datum objave: 09.01.2020

Izbor inženirke leta poteka od leta 2018 naprej. Je del projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki od leta 2012 mlade navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. Med 10 nominirank za inženirko leta 2019 sta se uvrstili tudi dve inženirki elektrotehnike s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Z uvrstitvijo nominiranke prevzamejo vlogo ambasadork, ki vplivajo, da bo v družbi raslo število inženirk.

Vir fotografije: spletna stran projekta.Kaja Zupančič je avtomatičarka v službi vzdrževanja tovarne v podjetju Revoz. Prvo in edino žensko avtomatičarko v zgodovini podjetja v tej službi še vedno vsak dan znova navdušuje proces od začetka produkcije avtomobila do trenutka, ko izpelje s proge. Veliko dela z roboti, vendar se ne boji robotsko gnane prihodnosti: »Še vedno bo pri določenih službah potrebna zdrava kmečka pamet, občutek, intuicija, ki je roboti ne morejo nadomestiti.«

 

 

 

 

Vir fotografije: spletna stran projekta.Vildana Sulić Kenk je vodja razvojne skupine v podjetju Fotona, ki izdeluje laserske medicinske naprave. Diplomirala je na Fakulteti za elektrotehniko, kjer je kasneje svoje znanje nadgradila še z doktoratom znanosti. Pri svojem delu poskuša krmariti med inženirji in sodelavci z drugih oddelkov, kar ji predstavlja velik izziv pri komunikaciji in povezovanju različnih pogledov. Je tudi predavateljica, kar jo navdihuje: »V veselje mi je videti ljudi, ki verjamejo, da nikoli ni prepozno za novo znanje.«

 

 

 

 

Za inženirko leta 2019 je bila v sredo, 8. 1. 2020, izbrana Aida Kamišalić Latifić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko in informatiko Univerze v Mariboru. Kot članica laboratorija za podatkovne tehnologije se ukvarja predvsem s podatki. Pri izbiri poklica je sicer imela jasno vodilo: »Zavedala sem se, da z novimi tehnologijami in inženirskim poklicem lahko vplivam na življenja ljudi in razvoj družbe.« V želji po razbitju stereotipov o moških poklicih je tudi članica iniciative Dame za informatiko. Štafetno palico je izbranki predala prva inženirka leta Dora Domanjko, magistrica elektrotehnike in doktorska študentka na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Foto: Andrej Križ

V središču izbora inženirke leta niso inženirski dosežki posameznice, temveč odlika ali njen potencial, da je kot inženirka zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, pravijo organizatorji.

Več o projektu.