Novice

Študenti FE prejemniki Rektorjeve nagrade za naj inovacijo UL2020

Datum objave: 13.11.2020

Včeraj je preko spleta potekala podelitev Rektorjeve nagrade za najboljšo inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2020. Med letošnjimi finalisti so bili s svojimi projekti tudi študenti in zaposleni na Fakulteti za elektrotehniko UL. V kategoriji študentke in študenti ter alumne in alumni je 1. nagrado prejela inovacija RF Alert, ki jo je razvila skupina s Fakultete za elektrotehniko.

 

Člani zmagovalne ekipe, Aljaž Martinčič (Fakulteta za elektrotehniko in Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani), Matej Rabzelj, Tjaša Jereb, Jan Gašpar in Tilen Savnik (vsi s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani) so razvili rešitev, ki omogoča hitrejše in bolj učinkovito obveščanje voznikov v prometu o bližajočem se intervencijskem vozilu na nujni vožnji.

 

Iskrene čestitke!

 

Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2020 je Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič letos podelil prek spleta. 

Univerza v Ljubljani

Več o inovaciji RF Alert, kot je predstavljena na spletni strani Univerze v Ljubljani:

RF Alert je rešitev, ki omogoča hitrejše in bolj učinkovito obveščanje voznikov v prometu o bližajočem se intervencijskem vozilu na nujni vožnji. Obstoječi opozorilni sistemi intervencijskih vozil na nujnih vožnjah (zvočna opozorila in modre luči) prepogosto ostanejo neopaženi do zadnjega trenutka. Udeleženci v prometu se v danih razmerah najpogosteje odzovejo negotovo in z zmanjšano zbranostjo. To povzroči počasnejše umikanje in daljši dostopni čas vozil na intervencijski vožnji. Poznejša oskrba bolnika, daljša hospitalizacija, višja gmotna škoda in stroški zdravljenja predstavljajo le nekaj posledic, ki jih prinaša obstoječe stanje. Žal je posledica obstoječega stanja tudi več smrtnih žrtev.

V želji po ublažitvi opisane problematike je nastala rešitev, ki v obliki samostojnega modula v intervencijskem vozilu oddaja opozorilo z uporabo radiofrekvenčnih tehnologij, tega pa prestrežejo in predvajajo avtomobilski radijski sprejemniki bližnjih udeležencev v prometu. Modul deluje z variabilno oddajno močjo, ki jo prilagaja glede na okolico intervencijskega vozila, rešitev pa dopolnjuje še napreden zaledni sistem v oblaku, ki omogoča tako nadzor celotne flote kot posameznih intervencijskih voženj, nastavljanje območij radijske tišine, sintetizacijo govora za napoved smeri gibanja vozila v realnem času in beleženje statistike.