Novice

Prof. dr. Janez Trontelj prejemnik Puhove nagrade za življenjsko delo

Datum objave: 01.12.2020

S ponosom vas obveščamo, da je prof. dr. Janez Trontelj s Katedre za mikroelektronske tehnologije letošnji prejemnik Puhove nagrade za življenjsko delo.

Profesor dr. Janez Trontelj je starosta slovenske mikroelektronike. Je predstojnik Laboratorija za mikroelektroniko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Že več kot 50 let vodi načrtovanje mikroelektronskih vezij. V Silicijevi dolini je vodil raziskovalno skupino, sestavljeno iz slovenskih in ameriških strokovnjakov, ki so načrtali in izdelali vrsto svetovnih prvencev. Med njimi je bil tudi razvoj prvega mikroračunalnika. Soudeležen je bil torej pri nastajanju najpomembnejše tehnologije tistega časa.

Ima podeljenih 29 patentov. Je glavni avtor prve strokovne knjige s področja načrtovanja analogno-digitalnih sistemov in avtor številnih čipov, ki jih še danes proizvajajo v milijonskih serijah.

Dosežki njegovega ustvarjanja so pomembno prispevali k preboju nekaterih slovenskih podjetij v svetovni vrh.

janez trontelj

 

Javne podelitve nagrade zaradi epidemioloških razmer ne bo, vabljeni pa ste k ogledu podelitve in prispevka Vrhunci slovenske znanosti v luči nagrajencev za izjemne dosežke 2020 na RTV Slo2 danes (1. 12.) ob 20:00.

Prof. dr. Janezu Trontlju iskreno čestitamo!