Novica

Dnevi elektrotehnike v Bistri

12.5.2023

Naslednji teden se v Bistri pri Vrhniki začenjajo Dnevi elektrotehnike, ki jih v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) organizira Tehniški muzej Slovenije. Interaktivne eksperimente in najsodobnejše tehnologije s področja elektrotehnike in multimedijev si bodo obiskovalci lahko ogledali od torka, 16. 5., do petka, 19. 5., med 9.00 in 13.00 in v nedeljo, 21. 5. 2023, od 10.00-13.00 in od 14.-18.00.

Dneve elektrotehnike v sodelovanju s FE UL organizira Tehniški muzej Slovenije (foto arhiv UL FE)
Dneve elektrotehnike v sodelovanju s UL FE organizira Tehniški muzej Slovenije

Robotski pajek, magnetni ping pong in drugi zanimivi eksperimenti

Ste vedeli, da so majhni mobilni roboti zelo uporabni pri raziskovanju težko dostopnih krajev in mest, ki za človeka niso primerni? Ker se lahko gibajo po razgibanem terenu in so dovolj kompaktni, da zlezejo skozi zelo majhne odprtine, so zelo koristni pri iskanju ponesrečencev pri naravnih nesrečah pa tudi pri pregledih in popravilih večjih naprav ter motorjev. Naslednji teden bodo obiskovalci Bistre lahko izvedeli, katera področja elektrotehnike so vključena v nastanek teh kompleksnih mobilnih naprav. Z elektromagnetnim ping pongom pa bodo spoznali princip nastanka privlačnih in odbojnih elektromagnetnih sil.

Preizkusite kostno predvajanje zvoka

Zvok iz okolice, ki ga naši možgani razpoznajo, je sestavljen iz dveh delov – prvi del je zvok, ki pride v naša ušesa po zraku, drugi del pa je zvok, ki se do notranjih delov ušes prenaša po kosteh naše glave. Lasten glas se nam na posnetkih zdi nenavaden, saj ti zajamejo le zvok, ki se prenaša po zraku. Na Dnevih elektrotehnike bodo obiskovalci lahko preizkusili uporabo kostnega vibratorja, elektromehanske naprave, ki pretvarja električne signale v mehanska nihanja (vibracije). Če ga uporabimo kot zvočnik in ga pritisnemo na kosti glave, bomo slišali zvok zaradi vibracij, ki se bodo preko kosti prevajale do polžka v notranjem ušesu.

Študentska formula

V sklopu Dnevov elektromagnetike bodo obiskovalci lahko spoznali tudi projekt Študentska formula, pri katerem ekipa študentov z Univerze v Ljubljani vsako leto izdela nov dirkalnik in z njim tekmuje na mednarodnih tekmovanjih. V desetih mesecih, kolikor traja sezona, je cilj ustvariti celovit izdelek – formulo po vzoru Formule 1. Ekipa Superior Engineering je sestavljena iz mladih, nadobudnih in ambicioznih študentov, ki si s trdim delom, pridobljenim znanjem s fakultet ter pod okriljem sponzorjev sami ustvarjajo priložnosti za tehnični in osebni napredek.

Na Dnevih elektrotehnike bodo predstavili projekt Študentska formula
Na Dnevih elektrotehnike bo predstavljen tudi projekt Študentska formula

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411