Laboratorij za uporabniku prilagojene komunikacije in ambientno inteligenco

Laboratorij za uporabniku prilagojene komunikacije in ambientalno inteligenco (LUCAMI) ima dolgo raziskovalno tradicijo na področjih interaktivnosti v multimedijskih storitvah in učinkovite obdelave večdimenzionalnih signalov in vsebin. Že v devetdesetih smo skupaj s tehnološkimi velikani, kot sta Philips in BBC sooblikovali sodobne personalizirane interaktivne televizijske storitve in s tem gradili temelje sodobnih storitev popkulture, zabave in obveščanja.

Naš glavni cilj je izboljšati uporabniško izkušnjo na podlagi personalizacije IKT rešitev ter razvoja ambientne inteligence in podpornih tehnologij. Naši aktualni izzivi obsegajo uporabo inteligence v poučevanju (učni izidi, anksioznost, priporočanje vsebin), kognitivno modeliranje uporabnikov (AI, psihofiziološke meritve, okolje), ter tehnološko oskrbo starejših (priporočanje aktivnosti, merjenje neodvisnosti bivanja). Na področju pametnih omrežij raziskujemo vpeljavo informacijsko-telekomunikacijskih tehnologij za integracijo obnovljivih virov energije in razvoj uporabniško usmerjenih storitev prožnosti odjema (e-mobilnost, V2X).

Pedagoške aktivnosti naših članov pokrivajo področja obdelave signalov, komunikacijske elektronike in naprav, prilagojene komunikacije multimedije, optimizacije z uporabnikom, inteligence in uporabniške izkušnje v IKT, pa tudi mobilnih storitev in projektnega vodenja.

Naše raziskovalne rezultate udejanja bogato sodelovanje s partnerji iz gospodarstva, znanosti, pa tudi vzgoje in izobraževanja.

ČLANI LABORATORIJA

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411