Slovesna akademija

naslovna

 

V ponedeljek, 20. maja 2019, smo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma obeležili 100 let elektrotehnike na Univerzi v Ljubljani. Polno dvorano gostov Slovesne akademije so v počastitev jubileja nagovorili tudi eminentni gostje, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akad. zasl. prof. dr. Tadej Bajd, rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič in seveda gostitelj, dekan Fakultete za elektrotehniko, prof. dr. Gregor Dolinar. Med drugimi gosti so bili tudi rektor Nacionalne Ukrajinske Univerze prof. dr. Zagirnyak Mykhaylo Vasylyovych, prorektorica Univerze v Ljubljani prof. dr. Barbara Novak, dekani drugih članic Univerze v Ljubljani, predstavniki gospodarstva in drugi.

Začetka študija elektrotehnike in ljubljanske univerze smo se spomnili z interpretirano ponovitvijo uvodnih besed nastopnega predavanja z naslovom Inženjer filozof in stroj velikan, ki ga je imel Milan Vidmar 19. maja 1919, ko so bili slovesno otvorjeni tehniški visokošolski tečaji kot temelj razvoja visokošolskega študija elektrotehnike na Slovenskem. Upodobil ga je igralec, profesor in dekan AGRFT Tomaž Gubenšek.

gubenšek

Profesor in dekan AGRFT Tomaž Gubenšek kot Milan Vidmar.

Janez Dovč, glasbeni ustvarjalec in fizik, je spremljal vezno besedilo z glasbenimi točkami, prirejenimi v čast 100-letnici, ki so njegovo avtorsko delo in v sebi združujejo njegova najljubša svetova: fiziko in glasbo. Ponosni pa smo tudi na naše študente in sodelavce, ki širijo obzorja in se udejstvujejo na različnih področjih, tudi na glasbenem, zato sta program popestrila vokalna skupina Fakultete za elektrotehniko in band kWh.

dovč

Glasbeni ustvarjalec in fizik Janez Dovč med igranjem na lasersko harfo.

akademija 100 let glasbeniki

Vokalna skupina UL FE in band kWh

Fakulteta se je ob slovesni priložnosti posebej zahvalila tistim podjetjem in organizacijam, s katerimi je realizirala številne uspešne skupne projekte, pri marsikaterem od teh projektov so vključeni tudi študenti Fakultete za elektrotehniko. Dekan prof. dr. Gregor Dolinar je izbranim podelil priznanja. Prepričani smo, da se to sodelovanje odraža tudi v poslovni uspešnosti teh podjetij in hkrati v odličnih diplomantih, ki prihajajo s fakultete. Svoje poglede na povezovanje akademske sfere z gospodarstvom je v govoru izrazil tudi g. Marjan Drmota, prejemnik priznanja v imenu koncerna Kolektor, sicer član uprave podjetja in predsednik razširjenega upravnega odbora Fakultete za elektrotehniko.

100 let nagrajenci 1

Dekan Fakultete za elektrotehniko prof. dr. Gregor Dolinar, član uprave koncerna Kolektor Group d.o.o. Marjan Drmota,direktor Instituta "Jožef Stefan" prof. dr. Jadran Lenarčič, direktor Elektroinštituta Milan Vidmar dr. Boris Žitnik, direktor podjetja RLS merilna tehnika d.o.o. Janez Novak in direktor področja za upravljanje s sredstvi in projekti podjetja ELES d.o.o. Miran Marinšek.

100 let nagrajenci 2

Dekan Fakultete za elektrotehniko prof. dr. Gregor Dolinar, glavni direktor podjetja Iskratel d.o.o. Željko Puljić, direktorica podjetja Siemens Slovenija Medeja Lončar, tehnični direktor podjetja Iskraemeco d.d. mag. Marko Mišmaš, generalni direktor RTV Slovenija mag. Marko Filli in direktor Dostopovnih omrežij podjetja Telekom Slovenije d.d. Matjaž Pogačnik.

Bogato zgodovino fakultete smo si ogledali v kratkem video prispevku o Fakulteti za elektrotehniko skozi čas, ki je nastal s pomočjo arhivskih gradiv Radiotelevizije Slovenije in posameznikov na Fakulteti za elektrotehniko, izdelali pa so ga študentje Multimedije Fakultete za elektrotehniko.

Prireditev so v sodelovanju z RTV Slovenija snemali študentje Multimedije.