Izdelava mini Tesline tuljave

 

teslaCilji:

  • seznanitev z življenjem in delom Nikole Tesle,
  • samostojna uporaba spajkalnika in izdelava enostavnega vezja,
  • izdelava pomanjšane Tesline tuljave,
  • uporaba izdelane tuljave za "brezžični" prenos energije.

 

Na delavnici bomo spoznali, kaj je Teslina tuljava oziroma Teslin transformator in kako deluje. Najprej bomo povedali nekaj o velikem izumitelju Nikoli Tesli, njegovem življenju in delu. V drugem delu si bomo ogledali Teslin transformator, ki se imenuje po svojem izumitelju. Preučili bomo način njegovega delovanja in ključne sestavne dele in izvedli nekaj poskusov s transformatorji različnih moči. Udeleženci bodo izvedeli, v katerih aplikacijah se uporabljajo viri visoke napetosti in na katere načine (poleg uporabe transformatorja) lahko izdelamo vire ustreznih napetostnih nivojev. Tekom delavnice bodo udeleženci izdelali pomanjšano verzijo Tesline tuljave, jo preizkusili ter po zaključku odnesli domov.

 

Način izvajanja: praktično delo v laboratoriju, uporaba spajkalnika, elektronskih komponent in transformatorske žice (na delavnici so občasno prisotna neionizirna sevanja).


teslaKraj in čas izvajanja: 

delavnica se izvaja na Fakulteti za elektrotehniko v Laboratoriju za električna omrežja in naprave.

Termin izvajanja po predhodnem dogovoru.


Omejitve velikosti skupine: do 15 udeležencev.


Pripomočki, ki jih mora priskrbeti udeleženec: veselje do tehnike in timskega dela. Za vso ostalo opremo in materiale bo poskrbela fakulteta.


Izvajalec: