Programska oprema

Študentom Fakultete za elektrotehniko (v nadaljevanju FE) omogočamo brezplačno uporabo več programskih paketov. Za dostop do programske opreme in storitev boste potrebovali UL digitalno identiteto (ULID), ki jo prevzamete na portalu

 

Microsoft storitve 365

Microsoft Office je mogoče uporabljati kot online storitev ali ga prenesete kot namizno (desktop) aplikacijo. V storitev se vpišete z vašim ULID. Po vpisu boste dobili možnost prenosa programskega paketa preko klika na gumb »Namesti Office«.

Elektronska pošta je sestavni del Microsoft storitev 365. Uporabljate lahko spletni e-poštni odjemalec ali aplikacijo Outlook, ki se namesti kot del programskega paketa Office 365.

Če pri uporabi naletite na težave, jih sporočite preko portala.

 

MathWorks – MATLAB

Matlab je programski paket za numerično analizo in programski jezik četrte generacije. Razvija ga podjetje The Math Works, Inc.

Navodila za namestitev Matlab boste prejeli pri izvajalcih predmetov, pri katerih boste uporabljali programski paket. V primeru težav (recimo z aktivacijo licence) kontaktirajte dr. Andreja Perneta.

 

Wolfram Mathematica

Mathematica je eden od najbolj priljubljenih matematično-naravoslovnih orodij. Vsebuje: sistem za simbolično obdelavo enačb, numerično računanje in vrednotenje rezultatov, orodje za vizualizacijo rezultatov.

Za namestitev velja enako kot za Matlab – navodila za namestitev boste prejeli pri izvajalcu predmeta, pri katerih boste uporabljali Mathematico. V primeru težav pri aktivaciji se obrnite na dr. Kristijana Cafuto.

 

ARNES storitve

Večina Arnesovih storitev, ki so trenutno na voljo v sklopu AAI federacije, je navedenih na spletni strani https://moj.arnes.si/. Pri tem bi za študente UL izpostavili predvsem naslednje:

  • Arnes Splet – orodje za hitro in preprosto postavitev spletne strani, ki temelji na najbolj razširjenem in priljubljenem sistemu za upravljanje spletnih vsebin (CMS) – WordPress.
  • Arnes Filesender – orodje za preprosto, hitro in varno pošiljanje in izmenjavo večjih datotek (vse do velikosti 100 GB).
  • Arnes spletne konference VOX – orodje za komuniciranje in organizacijo sestankov, predavanj na daljavo, ki jih lahko tudi posnamete in shranite za kasnejšo uporabo.
  • Arnes Video – portal za nalaganje, obdelovanje in deljenje posnetkov na spletnem portalu slovenskih izobraževalnih video vsebin.
  • Eduroam – dostop do spleta.

 

Daljši opisi posamezne storitve in prednosti so na navedeni strani https://moj.arnes.si/. Tam so navedeni tudi dodatni pogoji za uporabo posamezne storitve in tudi nekatere omejitve pri posameznih storitvah (npr. Oblak365 ni na voljo za študente, prav tako za dostop do Arnes Učilnic veljajo dodatni pogoji ipd.).

Poleg navedenega je možnost, da študentje s svojo digitalno identiteto dostopajo do različnih spletnih zbirk znanstvenega gradiva (SicenceDirect, Web of Science, ProQuest ipd.) – seznam zbirk je objavljen na tej povezavi: https://aai.arnes.si/storitve.

V primeru težav lahko pišete tudi na Študentski svet (info@svet.fe.uni-lj.si), kjer vam bodo pomagali ali pa vas usmerili na pravega naslovnika za vaše vprašanje.