SOS TOČKA

Psihosocialna svetovalnica za študentke in študente je namenjena vsem, ki se soočate z različnimi situacijami (na področju medosebnih odnosov, študija, ...), ob katerih se vam porajajo:

  • zgolj (vsakdanja) vprašanja, ki bi jih želeli »premleti« z nekom,
  • stiske, neprijetna doživljanja,
  • želje po razmisleku o nadaljnjih korakih (povezanih s konkretnim problemom, ali v življenju na sploh, osamosvajanju, partnerstvu itd.),
  • potrebe po soočanju s preteklimi bolečimi izkušnjami,
  • težave pri doseganje ciljev, problemi z  motivacijo, ipd. in bi si želeli nekaj narediti s tem,
  • želje po izboljšanju komunikacije in medosebnih odnosov (partnerskih, odnosov z avtoritetami, starši,...), asertivnosti, ...

V psihosocialno svetovalnico so vabljeni tudi študentje/ke, ki bi si želeli z nekom razmišljati o različnih pogledih, vprašanjih, dilemah, nejasnostih glede (bodočega) profesionalnega dela ali vprašanjih, ki se jim pojavljajo tekom prakse, obiskov, soočanj … z uporabniki in institucijami (supervizija, koučing).

Namenjena pa je tudi vsem, ki ste zgolj radovedni, ali pa bi želeli poklepetati o sebi, dobiti kakšno povratno informacijo o svojem delovanju..

 

V nadaljevanju smo zbrali nekaj idej in koristnih informacij, da se boste lažje prebili skozi ta čas in ga morda celo obrnili sebi v prid. Vsebina se navezuje predvsem na skrb za psihofizično počutje, potencialne vire finančne pomoči in možnosti za osebni in profesionalni razvoj.

 

(P)OSTANITE FIT – PSIHIČNO IN FIZIČNO

Popolnoma normalno je, če se v tem obdobju počutite zmedeno, osamljeno, imate težave pri organiziranju študija, občutite tesnobo, jezo. Mnogi se soočajo s hudimi stiskami, saj so sami ali njihovi družinski člani izgubili službo ali zboleli.

Dolgotrajen stres je težko rešiti sam in pogosto je najbolje, da poiščete pomoč.

1. Kako se učinkovito spoprijemati s trenutnimi okoliščinami in organizirati ob nastalih spremembah je kot odziv na opažene in izražene stiske in dileme v zadnjem času, zapisala Ekipa Psihosocialne svetovalnice. Preberete si jih lahko tukaj.

2. Če ste v duševni stiski, poiščite pomoč!

Kontaktirajte Psihosocialno svetovalnico za študente Univerze v Ljubljani. Za pogovor so dostopni preko spleta. Nacionalni inštitut za javno zdravje je zbral seznam strokovnjakov, ki so na voljo za brezplačne razbremenilne pogovore. 

Tudi Rdeči križ Slovenije – OZ Ljubljana je v sodelovanju s Slovensko krovno zvezo za psihoterapijo (SKZP) odprl posebno linijo za strokovno psihosocialno podporo vsem, ki v teh dneh občutijo stisko zaradi nastale situacije.
Na številki 01 600 93 26 so prostovoljke in prostovoljci – terapevti (SKZP) za pogovor dosegljivi vsak dan od 16. do 20. ure (vključno sobote in nedelje). Z istim prostovoljcem ali prostovoljko se je možno dogovoriti za ponovni klic.

rdeči križ

3. Ne zanemarite gibanja!

Center za obštudijsko dejavnost vam v okviru akcije #ulaktivnidoma ponuja ideje, kako v tem času ostati (obštudijsko) aktivni ter vadbe, ki jih lahko sami naredite doma. Vabljeni k ogledu Instagram profila @sport.ul, kjer objavljajo nove vsebine in kjer so shranjeni tudi vsi pretekli treningi in priporočil Fakultete za šport v okviru projekta SLOfit.

4. Naučite se strategij spoprijemanja s stresom in negotovostjo.

Na spletni strani sproti objavljamo napovednike webinarjev in spletnih delavnic, tudi na temo spoprijemanja s stresom in drugimi aktualnimi vsebinami, vezanimi na profesionalni in osebni razvoj. Nekateri dogodki so že razpisani, drugi bodo v kratkem. V e-učilnici so vam na voljo posnetki različnih webinarjev, med drugim tudi na temo, kako se pogovarjati z nekom, ki razmišlja o samomoru.