Objavljena raziskava v ugledni reviji Food Chemistry
Datum objave: 23.11.2022Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljanu je v sodelovanju z Institutom “Jožef Štefan” že mnogo let vodilna raziskovalna ustanova na področju merjenja električnega polja med elektroporacijo z uporabo naprednih tehnik magnetne resonance. Rezultati zadnje interdisciplinarne raziskave, objavljene v ugledni reviji Food Chemistry, so plod 10 mesečnega gostovanja doktorske študentke Jessice Genovese iz Univerze v Bologni na naši fakulteti in predstavljajo še doslej nepoznan vpogled v razporeditev električnega polja med elektroporacijo različnih rastlinskih tkiv.
Uporabljene tehnike zajema magnetoresonančnih slik tkiva pred, med in po elektroporaciji pričajo o pomembnosti električne in snovne heterogenosti tkiva in njunem vplivu na proces obdelave rastlinskih tkiv s postopki temelječimi na elektroporaciji. Poleg tega objavljena raziskava skrbi za nadaljnji razvoj najsodobnejših pristopov rekonstrukcije prostorske razporeditve električnega polja na podlagi slikanja z magnetno resonanco, in s tem utira pot za bodoče raziskave na živalskih tkivih z velikim pomenom za področje biomedicine.