Dodiplomski študij

Spoznajte naše študijske programe 1. stopnje.

Najboljši študij

Študij prihodnosti

Živimo v času velikega tehnološkega napredka, ko inženirski, tehnološki in naravoslovni poklici eksponentno pridobivajo na pomembnosti. Življenje brez elektrike in električnih naprav si je namreč težko predstavljati, saj se brez elektrotehnike kot enega izmed temeljev večine sodobnih tehnologij življenje v trenutku skoraj povsem ustavi.

Elektrotehnika v tem času doživlja nepredstavljiv razvoj. Naša fakulteta ga seveda ne opazuje samo od daleč, temveč so naši raziskovalci s svojimi znanstvenimi rezultati aktivni soustvarjalci izjemno hitrega tehnološkega razvoja. Če smo v malo bolj oddaljeni preteklosti govorili o elektrotehniki, ki se je delila na šibki in jaki tok, danes elektrotehnika na fakulteti pokriva res široka področja. Številna so se nekdaj zdela znanstvena fantastika: roboti, samovozeča električna vozila, fotovoltaične celice, mikroskopsko majhna vezja in senzorji, napredne tehnologije za zdravljenja raka in srčnih aritmij, neverjeten razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologij, ki niso virtualna resničnost, ampak so tu in zdaj …

Inženirji elektrotehnike so tisti, ki začetne zamisli, ki se včasih zdijo nemogoče, pretvorijo v ideje, ideje pa v realne naprave, ki nam s pridom služijo v vsakdanjem življenju in delu. Temu razvoju še zdaleč ni videti konca in za velik del tega so v slovenskem in mednarodnem prostoru zaslužni tudi naši profesorji, raziskovalci in študentje.

Študij elektrotehnike in multimedije na UL FE zaznamujejo zagnanost, strast do dela, široko obzorje v pristopih k težavam in inovativnost v iskanju rešitev. Tako naravnanost iščemo pri naših zaposlenih in potrebujemo pri naših sedanjih in bodočih študentih. Takšna naravnanost daje rezultate, takšna naravnanost žene razvoj naprej.

Praktično usmerjeni programi

Fakulteta ustvarja najboljše kadre s področja elektrotehnike in izvaja inovativne znanstveno-raziskovalne programe in projekte doma in v tujini, obenem pa učinkovito prenaša pridobljene raziskovalne rezultate v prakso.

Na Fakulteti za elektrotehniko najboljši pedagogi in raziskovalci s področij elektrotehnike in multimedije ter strokovnjaki iz prakse študentom pomagajo osvojiti najsodobnejše tehnologije. V raziskovalnih laboratorijih in v sodelovanju s podjetji je študentom na voljo najnovejša oprema, ki predstavlja sedanjost in prihodnost elektrotehnike, multimedije in digitalnih tehnologij.

Študenti prek predavanj in praktičnih vaj pridobijo temeljne veščine inženirskega poklica, s katerimi so sposobni analitično razumeti problem in načrtovati ustrezne korake, ki vodijo do rešitve. Pri tem spodbujamo študente k izzivanju ustaljenih rešitev in jih usmerjamo k inovacijam. Domišljiji in ustvarjalnosti damo krila.

Poleg tehničnih kompetenc pa študenti pridobijo tudi številne mehke veščine, ki so nujne pri vodenju tima, upravljanju projektov, sklepanju partnerstev, poslovni komunikaciji, sodelovanju s strokovnjaki drugih disciplin in komunikaciji z različnimi javnostmi.

Sodelovanje z gospodarstvom

Fakulteta vseskozi daje velik pomen temu kar govorita gospodarstvo in okolje. Nobena tehniška fakulteta ne more biti dobra fakulteta brez dobrega sodelovanja z gospodarstvom. Gospodarstvo nas potrebuje, obenem pa na tak ali drugačen način podpira možnosti nadaljnjega razvoja področja elektrotehnike.

Pomembno je, da zaposleni pedagogi in raziskovalci na Fakulteti prenašajo svoje znanje neposredno v gospodarstvo, kar omogoča podjetjem dvig njihove konkurenčnosti, hkrati pa se naši zaposleni s prenašanjem teorije v prakso tudi strokovno izpopolnjujejo. S tem ko naši strokovnjaki opravljajo tovrstne aktivnosti, Fakulteta ohranja neposreden stik z dejanskim poslovnim okoljem.

Na ta način tudi študentom omogoča širjenje obzorja prek meja predavalnic in laboratorijev, pridobivanje izkušenj in znanja ter jim z vzpostavljenimi poslovnimi kontakti omogoča nadaljnjo karierno pot.

Vpis

Še preden svoja študijska leta izkoristiš za raziskovanje, ustvarjanje, širjenje obzorij in druženje z ostalimi študenti se je treba v študij vpisati.

Urnik predavanj

Izobraževalno delo v študijskem letu 2023/24 poteka

od 2. oktobra 2023 do 30. septembra 2024.

PRVA STOPNJA

Slika programa

ELEKTROTEHNIKA (UN)

Široko in kakovostno temeljno znanje s področja elektrotehnike

Slika programa

APLIKATIVNA ELEKTROTEHNIKA (VS)

Kakovostno aplikativno znanje s področja elektrotehnike

Slika programa

MULTIMEDIJA (UN)

Kakovostno široko znanje s področja multimedije

Študentska pisarna

Študentska pisarna je namenjena študentkam in študentom, ki potrebujejo upravno-administrativno pomoč .

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411