Elektrotehnika +

Elektrotehnika+ predstavlja razširjena razvojna področja elektrotehnike, ki vključujejo sodobne trende in nove tehnologije za reševanje izzivov v industriji in znanosti.

Robotika predstavlja gibanje, kjer se prepletajo inovativne tehnične rešitve, tradicionalni in zelo napredni algoritmi z namenom ustvarjanja inteligentnih strojev, ki lahko opravljajo naloge v znanih in neznanih okoljih. Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani se ponaša tudi s prvim robotskim laboratorijem v Sloveniji, kjer se že več kot štiri desetletja ukvarjamo z aktualnimi temami robotov v industriji, sodelovanja robot-človek, tudi haptično robotiko, študenti in industrija pa imajo pri nas dostop do vrhunske opreme.

Eno ključnih področij je razvoj vrhunskih industrijskih rešitev, ki se uporabljajo v proizvodnih procesih. Ti roboti lahko sestavljajo izdelke, varijo, barvajo, delajo npr. v farmacevtski in mnogih drugih industrijah z izjemno natančnostjo, vendar hitro. To dosega danes želeno kvaliteto, produktivnost in ekonomiko kupcev, hkrati pa prevzemajo nevarna in monotona dela, kar je želja delavcev in proizvajalcev.

Poleg tega razvijamo tudi najnaprednejše mobilne robote, ti zaradi natančnega prepoznavanja okolice in avtonomne navigacije lahko samostojno raziskujejo okolje, se izogibajo oviram in predvsem sproti prilagajajo. Ti roboti so nepogrešljivi v skladiščih, na kmetijah in celo v domačem okolju.

Zelene tehnologije na eni strani in starajoča populacija kmetov zahtevajo robotiko tudi v kmetijstvu. Traktorji postajajo mobilni avtonomni roboti, roboti v rastlinjakih pa ne predstavljajo biološke nevarnosti za rastline. S temi cilji ustvarjamo specifične robotske sisteme.

Posvečamo se razvoju humanoidnih robotov, katerih lastnost je osupljivo posnemanje človeškega gibanja in interakcije. Takšni roboti lahko postanejo prijazni pomočniki starejšim in gibalno oviranim osebam. Roboti poimenovani eksoskeleti so vedno pogosteje uporabljeni v rehabilitaciji, v prihodnje pričakujemo pomoč tudi pri vsakdanjem gibanju.

Poleg fizične zasnove robotov na fakulteti raziskujemo orodja umetne inteligence, ki je ključna za dobro zaznavanje sodobnih robotov. Napredni algoritmi omogočajo robotom tudi prepoznavanje vzorcev, učenje s posnemanjem, iz izkušenj in sprejemanje odločitev v realnem času.

Prihodnost robotizacije leži najprej v boljših mehanizmih, aktuatorjih ter senzorjih. Popolnoma nov nivo interakcije pa bo prinesla širša integracija umetne inteligence, s čimer prihaja zaželena avtonomnost in prilagodljivost. Pričakujemo tudi večjo uporabo robotov v novih sektorjih, kot so zdravstvo, kmetijstvo in storitvene dejavnosti.

Robotizacija od elektrotehnike zahteva interdisciplinarno znanje, torej tudi elemente strojništva, informatike in avtomatizacije. Elektrotehnika zagotavlja potrebno tehnično znanje in veščine za razvoj in implementacijo naprednih robotskih sistemov. O tem pričajo aktivnosti z industrijo in mednarodni projekti, gotovo pa tudi naše knjige objavljene pri založbi Springer. Od tu izhajajoče nove tehnologije in rešitve bodo oblikovale prihodnost.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411