Dogodek

Elektrofest

Datum objave: 9.9.2024 Datum začetka: 12.9.2024 Ura začetka: 08:00 Lokacija: Fakulteta za elektrotehniko UL in EIMV

V četrtek, 12. septembra, bo med 8. in 15. uro potekal že dvanajsti znanstveni festival Elektrofest, ki ga pripravljamo z uglednimi elektroinstitucijami. Za dijake so pripravljene štiri “elektro-postaje” oziroma strokovni sklopi na različne teme.

Družba ELES bo na naši fakulteti pripravila predstavitev o uporabi vodika v naši prihodnosti ter napredne tehnologije, ki jih razvijajo. Na strokovnem sklopu, ki ga pripravlja naša fakulteta, bodo dijaki na interaktiven način spoznali izmenično napetost ter princip delovanja transformatorjev. Dijaki bodo lahko sami preizkusili prednosti prenašanja električne energije v izmeničnem sistemu.

Delavnica Osebna izpostavljenost EMP na Elektrofestu (foto arhiv UL FE)
Delavnica Osebna izpostavljenost EMP na Elektrofestu leta 2023 (foto arhiv UL FE)

Pred fakulteto bo v prireditvenem prostoru podjetje Gen energija pripravilo 3D simulacijo zgradbe in delovanja tlačnovodnega reaktorja in Simulacijo zagona in delovanja Nuklearne elektrarne Krško, medtem ko bodo Na EIMV vedoželjnim srednješolcem strokovnjaki iz Oddelka za vodenje in delovanje energetskega sistema predstavili področje o atmosferskih razelektritvah ter o Sistemu za avtomatsko lokalizacijo atmosferskih razelektritev – SCALAR, kjer bodo natančneje spoznali pojav strel, ki je prav v tem času zelo aktualen. Izrazi »strela iz jasnega, hiter kot strela«  bodo dobili sedaj svoj pomen.

Na znanstvenem festivalu bodo z zanimivimi najsodobnejšimi tehnološkimi projekti na prireditvenem prostoru gostovali tudi člani Mladinskega tehnološkega centra – Zavoda 404. Njihova vizija je oblikovanje globalne mreže tehnoloških centrov in skupnosti, ki bo mladim nudila možnost razumeti tehnologijo in jih spremljati v celotnem kreativnem procesu

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411