Novica

Uspešno Stičišče znanosti in gospodarstva na MOS 2024

Datum objave: 26.9.2024

V okviru 56. Mednarodnega sejma obrti in podjetništva v Celju, ki je potekalo od 18 do 22. septembra, je bilo tudi letos na ogled »Stičišče znanosti in gospodarstva« kot projekt Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Na enem mestu so bile predstavljene vrhunske tehnologije, inovacije in izdelki z različnih področij, kot so mehatronika, avtomatika, robotika, profesionalna elektronika, energetika, informacijska tehnologija, bionika, nanotehnologija, vesoljske tehnologije in drugo. Vsako leto je Stičišče deležno velikega zanimanja obiskovalk in obiskovalcev, predvsem študentk in študentov ter dijakinj in dijakov.

Predstavitev, ki jo v okviru Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije že nekaj let vodi Janez Škrlec,  je bila letos fokusirana tudi v smeri digitalizacije, digitalne transformacije, novih poslovnih modelov in Industrije 4.0, prihajajoče Industrije 5.0 in Družbe 5.0. Prvič je  sodelovala ARIS – Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije in IZUM – Inštitut informacijskih znanosti Maribor, skupno pa več kot 20 sodelujočih inštitucij in podjetji. Predstavljenih je bilo preko 50 inovacij.

Stičišče znanosti in gospodarstva je priložnost za promocijo dosežkov slovenske znanosti in za intenzivnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero, na ogled pa ponuja tudi primere dobre prakse dosedanjega sodelovanja. Letos je zajemalo predstavitve novih tehnologij, novih tehnoloških procesov, visokotehnoloških inovacij ter novodobnih poklicev in sodobnih izobraževalnih programov. Usmerjeno je bilo predvsem na področje mikro, bio in nanotehnologij, bionike, ter vesoljskih tehnologij. Svoje delo in znanstvena dognanja so predstavile poglavitne slovenske raziskovalne in izobraževalne institucije ter visokotehnološka podjetja.

 

 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411