Dogodek

Dnevi avtomatike 2024

Datum objave: 4.4.2024 Datum začetka: 10.4.2024 Ura začetka: 09:00 Lokacija: avla Fakultete za elektrotehniko UL

V sredo, 10. aprila, bo na naši fakulteti že devetič potekal dogodek Dnevi avtomatike, katerega cilj je povezati dijake, študente, raziskovalce in širšo javnost, ki jih zanima področje avtomatike. Osrednji del dogodka bosta tekmovanji v načrtovanju vodenja brezpilotnih letalnikov Drone Challenge in izdelavi algoritma za avtonomno igro namiznega nogometa FuzbAI. Mladi bodo imeli obenem priložnost spoznati najvidnejša podjetja in možnosti za nadaljnji razvoj kariere. 

Dnevi avtomatike, ki jih organizira Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko, so namenjeni tako dijakom in študentom, ki avtomatike sploh še ne poznajo kot tudi študentom smeri Avtomatika, ki na dogodku dobijo vpogled v aktualne smernice v industriji. Na Dnevih avtomatike se bo predstavilo tudi več vodilnih slovenskih podjetij s področja avtomatizacije procesov ter brezpilotnih sistemov, kar predstavlja odlično priložnost za vzpostavitev stikov s potencialnimi delodajalci.

Nasmejani tekmovalci.
Tekmovanje Drone Challenge bo tudi letos poskrbelo za dobro vzdušje.

Tekmovanji FuzbAI in Drone Challenge

Na tekmovanju FuzbAI 2024 se bodo pomerili študenti Univerze v Ljubljani, ki bodo s pomočjo umetne inteligence izdelali algoritem vodenja za avtonomno igro namiznega nogometa FuzbAI proti nasprotnikovi človeški ekipi. V naslednji igri se bodo vloge obrnile in bo človeška ekipa igrala proti nasprotnikovemu algoritmu. Na študentskem tekmovanju Drone Challenge 2024 pa se bo 7 ekip z UL FE soočilo z izzivom izdelave algoritma vodenja za avtonomno gibanje brezpilotnega letalnika Ryze Tech Tello (drona oz. kvadkopterja) po poligonu z obroči.

Dijaki med igranjem robotiziranega nogometa.
Na tekmovanju FuzbAI bodo ekipe ustvarile algoritem za avtonomno igro namiznega nogometa.

Osvajanje znanja za prihodnost skozi igro

Sodelujoči bodo pokazali svoje znanje robotike, avtomatike in senzorike ter obenem skozi priprave na tekmovanje pridobili dodatne praktične izkušnje na teh področjih. Glavni cilj je ekipo delo med tekmovalci, spodbujanje projektno orientiranega razmišljanja ter pridobivanje dodatnih praktičnih znanj skozi igro. Tovrstna znanja niso uporabna le na področju razvoja avtonomnih sistemov, temveč tudi pri načrtovanju, optimiranju in vodenju ostalih inteligentnih sistemov ter na številnih drugih interdisciplinarnih področjih.

Dogodek poteka že od leta 2013, vsako leto pa zanimanje zanj narašča. Vseh dosedanjih dogodkov se je udeležilo že več kot 850 udeležencev, z več kot 70 fakultet in srednjih šol. Letno se dogodkov, povezanih z Dnevi avtomatike, udeleži preko 150 študentov, dijakov in njihovih mentorjev.

Dekorativna fotografija, na fotografiji dron.

Več informacij o dogodku je na voljo na https://dnevi-avtomatike.si.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411