Dogodek

Odprtje razstave: Dekleta v STEM

Datum objave: 7.2.2024 Datum začetka: 12.2.2024 Ura začetka: 11:00 Lokacija: Kongresni trg v Ljubljani

Ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti vas vabimo na odprtje razstave Dekleta v STEM, ki bo v ponedeljek, 12. februarja 2024, ob 11. uri, na Kongresnem trgu.

Z razstavo se na Univerzi v Ljubljani pridružujemo pobudi ozaveščanja in odpiranja naravoslovnotehniških programov STEM (Science, Technology, Engineering, Math) za dekleta, ki se odločajo za svojo študijsko pot. Razstavo, ki je del akcijskega načrta promocije enakosti spolov, so pripravili študentke in študenti Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Ženske so se v preteklosti izkazale kot vrhunske raziskovalke in znanstvenice na področjih, na katerih jim je bila pot tlakovana z mnogimi ovirami. Univerza v Ljubljani se postavlja s prvim doktoratom, ki ga je z raziskovanjem na področju STEM prejela dr. Ana Mayer Kansky. EU štipendira mlade znanstvenice in znanstvenike z mehanizmom, ki se imenuje po Marie Skłodowski Curie, nobelovki na področju STEM; prvi računalniški program je napisala ženska, ženska je razvila prvo krožno žago. Ženska imena so na seznamih svetovnih patentov in izumov. So inovatorke glasne slave, pa tudi skromne in nevidne raziskovalke, ki v laboratorijih, predavalnicah in kabinetih ustvarjajo nova znanja in kopičijo spoznanja za boljši svet.

Razstavo bodo odprli rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, s prorektorjem za umetnost, prof. mag. Matjažem Drevenškom, in prorektorico za študijske in študentske zadeve, prof. dr. Ksenijo Vidmar Horvat, koordinatorico projekta.

Akcija Dekleta v STEM je bila zasnovana v okviru Načrta za enakost spolov (NES) na Univerzi v Ljubljani, ideje so prispevali študenti in študentke na Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Projekt je bil izveden v sklopu izbirnega predmeta Integracija oblikovanja in tehnologije magistrskega študija Grafične in interaktivne komunikacije v zimskem semestru študijskega leta 2023/24.

Z razstavo zaznamujemo 11. februar, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Razstava bo na ogled do 4. marca 2024. 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411