Dogodek

Pet minut za merjenja

Datum objave: 5.3.2024 Datum začetka: 12.3.2024 Ura začetka: 09:30 Lokacija: avla Fakultete za elektrotehniko UL

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani z Laboratorijem za metrologijo in kakovost tudi letos pripravlja dogodek 5 minut za merjenja, na katerem bomo predstavili osnovo vsakega znanstvenega in tehnološkega poskusa – merjenja. Dogodek, ki je namenjen osnovnošolcem, dijakom srednjih šol in gimnazij ter študentom, bo v prostorih fakultete potekal 12. in 13. marca od 9.30 do 15.00. Na letošnjih 5 minut za merjenja se je prijavilo že več kot 400 dijakov in dijakinj.

Vstopite v svet najrazličnejših meritev

V avli UL FE na Tržaški cesti 25 bo postavljenih več eksperimentov, preko katerih bodo obiskovalci spoznali različne tipe fizikalnih, kemijskih pa tudi psiholoških meritev. S pomočjo termovizijske kamere bodo iskali predmete v gosti megli in odkrivali, kako toplota oblikuje svet okoli nas – od skritih virov toplote v stenah do raziskovanja lastne prekrvavitve. Izmerili bodo tudi, kako stresno je potikanje po navideznih nebotičnikih in porabo energije med veslanjem. Edinstven kostni vibrator bo omogočil poslušanje glasbe z lobanjo, poleg tega pa bodo obiskovalci izkusili neverjeten 3D zvok s slušalkami na daljavo in vstopili v akustično gluho sobo. Spoznali se bodo tudi z meritvami slastnosti peciva, umetna inteligenca pa bo izmerila, kako se med hranjenjem počutijo.

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani bo na dogodku zajela več zaslonskih slik (fotografij) in v nekaterih primerih dogodek posnela z namenom promocije dogodka oz. poročanja o dogodku. Fotografiranje in snemanje bo potekalo skladno z veljavnim nacionalnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2). Fotografije in posnetki dogodka bodo objavljeni na spletnih straneh fe.uni-lj.si ter na fakultetnih družbenih omrežjih Facebook, Instagram, YouTube in Linkedin.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411