Novica

[IKTinfo] 45 tehnoloških trendov, ki BODO oblikovali leto 2024 …

Datum objave: 20.2.2024

Analitiki raziskovalnega podjetja ABI Research že vrsto let ob prehodu v novo leto pripravljajo obsežno raziskavo o IKT trendih, ki ga bodo oblikovali. Študija se od podobnih raziskav drugih analitskih podjetij razlikuje po tem, da predstavlja tudi številne IKT trende, ki ne bodo oblikovali novega leta, kljub do nedavnim drugačnim napovedim, špekulacijam in komentarjem. ABI je na začetku 2023 napovedal težko leto za IKT, zaradi pritiska vojn, političnih  pretresov, krize energije, visoke inflacije, recesije, pomanjkanja delovne sile, težav z dobavnimi verigami, rasti stroškov, zmanjševanja povpraševanja, motnji v financiranju zaradi osredotočenosti monetarne politike na ustavljanje inflacije ter vpliva še drugih zaviralnih dejavnikov, ki so posledica pandemije. Analitsko podjetje napoveduje podobne težave tudi letos, ampak istočasno opozarja na znake upanja – upad inflacije, izboljševanje politike centralnih bank in okrevanje trgov dela. V svoji novi študiji (»82 tehnoloških trendov, ki bodo in ki ne bodo oblikovali leta 2024«) napoveduje, da leto ne bo »gladko in linearno, vendar pa prinaša tehnologije, ki pospešujejo izhod iz večletne stagnacije«. Ključno gonilo tehnologije bo umetna inteligenca, ki bo prežemala, izboljševala in optimizirala neštete funkcije v svetu, v katerem bodo prav tako vse bolj prevladovali manjši modeli in odprte inovacije. V ospredje prihajajo rešitve zmanjšane zmogljivosti (RedCap) in se povečuje zanimanje za mešano resničnost (MR). Pospešeno uvajanje postkvantne kriptografije (PQC) začenja zagotavljati vrnitev naložb, hibridne in večoblačne rešitve pa postajajo vodilno gonilo rasti. Vse več bo »pojavnih« rešitev metaverzuma za omejene industrijske aplikacije, uporabe podpore Cat-1 bis za IoT ter rešitev za nizkozemeljske orbite in satelitsko-mobilne komunikacije. Trajnostno poročanje bo spodbudilo rast trga trajnostne programske opreme, nenazadnje bo standard Wi-Fi 7 deležen vse večje pozornosti. Podjetje je v novi študiji identificiralo 45 ključnih trendov, ki bodo bistveno vplivali na leto 2024, vključno z omenjenimi, ter tudi 37 trendov, ki ne bodo bistveno vplivali na novo leto, ki jih bomo predstavili v naslednji prilogi IKTinfo.

Več informacij (študija)

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411