Elektrotehnika +

Elektrotehnika+ predstavlja razširjena razvojna področja elektrotehnike, ki vključujejo sodobne trende in nove tehnologije za reševanje izzivov v industriji in znanosti.

Zeleni prehod, to je prehod v trajnostno in nizkoogljično ekonomijo, je ključna strategija za spopadanje z izzivi podnebnih sprememb in degradacije okolja. Vključuje tehnologije, ki omogočajo razvoj konkurenčnega gospodarstva ob hkratnem čim manjšem vplivu na okolje.

Sodobno družbo določajo naraščajoče potrebe po energiji, kar se še posebej odraža na porabi električne energije, ki postaja z elektrifikacijo prometa in ogrevanja ključna. Zaradi tega je prehod na obnovljive vire osrednjega pomena za trajnostni razvoj, torej za zmanjšanje ogljičnega odtisa in za varovanje naravnih virov. Sonce, veter in voda ponujajo čisto in obnovljivo energijo, ki ne škoduje okolju in zmanjšuje odvisnost od fosilnih goriv, obenem pa omogoča razvoj sodobne industrije.

Na Fakulteti za elektrotehniko razvijamo napredne tehnološke rešitve, ki so osrednji del zelenega prehoda. Smo ena izmed vodilnih slovenskih inštitucij na področju analize obratovanja in načrtovanja elektroenergetskega sistema, kjer ustvarjamo rešitve za vključevanje visokega deleža obnovljivih virov, električnih vozil in toplotnih črpalk.

Razvijamo algoritme vodenja baterijskih hranilnikov, ki postajajo ena izmed pomembnih tehnologij sodobnih električnih omrežij. Na fakulteti poteka tudi razvoj visoko učinkovitih sončnih celic, kot osrednje tehnologije na področju obnovljivih virov, ukvarjamo se tudi z načrtovanje električnih motorjev in močnostnih pretvornikov, ki so nosilci električne mobilnosti.

Na Fakulteti za elektrotehniko združujemo znanja s področij elektroenergetike, električnih strojev in elektronike, ki skupaj prinašajo trajnostne rešitve za izzive sodobne družbe na področjih proizvodnje in porabe električne energije.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411