Elektrotehnika +

Elektrotehnika+ predstavlja razširjena razvojna področja elektrotehnike, ki vključujejo sodobne trende in nove tehnologije za reševanje izzivov v industriji in znanosti.

Kibernetska varnost je ključno področje, ki se osredotoča na zaščito podatkov, omrežij in sistemov pred digitalnimi napadi ter zlorabami. Na fakulteti ustvarjamo inovativne rešitve, ki zagotavljajo varnost v digitalni dobi, kjer je vsakodnevno izpostavljenost digitalnim grožnjam vse večja.

Kibernetska varnost je temeljna za zaščito naših osebnih podatkov, finančnih transakcij, komunikacijskih omrežij in kritične infrastrukture. Z nenehnim napredkom tehnologije se povečujejo tudi kompleksnost in pogostost kibernetskih napadov, kar zahteva stalno in učinkovito zaščito. Naša raziskovalna in izobraževalna dejavnost je usmerjena v razvoj naprednih varnostnih mehanizmov, ki varujejo vsak vidik našega digitalnega življenja.


Prihodnost nam na področju kibernetske varnosti narekuje še večjo avtomatizacijo, umetno inteligenco in uporabo podatkovnih analiz za zgodnje odkrivanje in preprečevanje kibernetskih napadov. Razvoj kvantnih računalnikov prinaša nove izzive in priložnosti za kibernetsko varnost, saj lahko tehnologija kvantnega računalništva ogrozi obstoječe kriptografske standarde. Tu vstopajo varne kvantne komunikacije. Pomembno je tudi izobraževanje in ozaveščanje javnosti ter zagotavljanje usposobljenih strokovnjakov, ki bodo kos nenehnim grožnjam.

Elektrotehnika je ključna pri razvoju kibernetske varnosti, saj omogoča razvoj in implementacijo kompleksnih varnostnih sistemov, omrežij, senzorjev in naprednih tehnologij za preprečevanje napadov. Naša fakulteta združuje znanje iz računalništva, telekomunikacij, avtomatizacije in informatike za ustvarjanje inovativnih rešitev v boju proti kibernetskim grožnjam. S takim multidisciplinarnim pristopom zagotavljamo varnost in zanesljivost sistemov, ki so ključni za varno in učinkovito delovanje sodobne družbe.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411