Posebne vsebine okrasnih rastlin

Opis predmeta

Predmet je namenjen študentom, ki želijo svoje znanje nadgraditi s poznavanjem rasti in razvoja okrasnih rastlin. Predmet se dotakne osnovnih pojmov o okrasnih rastlinah, kot so življenjsko obdobje, uporabnost okrasnih rastlin, njihova razširjenost v prostoru. Vsebina predmeta razlaga izbrane poudarke pri procesu razvoja adventivnih korenin, študentje se srečajo z izbranimi posebnostmi fotomorfogeneze in fotoperiodizma pri okrasnih rastlinah ter z nekaterimi fiziološkimi posebnostmi rasti in razvoja pri tej skupini rastlin. Predmet približa študentom tehnološke rešitve pri gojenju okrasnih rastlin v praksi, ki so posledica prej omenjenih, izbranih zakonitosti rasti (kontrola rasti z DIF vrednostmi, metoda hladnih juter – cool morning, vodni stres, uporaba rastnih regulatorjev). Študentje pri predmetu spoznajo tudi načine načrtovanja in izvedbe sajenja okrasnih rastlin v prostor, ki so posledica analiziranih posebnosti rasti in razvoja okrasnih rastlin.

Predmet učimo na programih

Cilji in kompetence

Cilj predmeta je, da študentje nadgradijo znanje iz fiziologije rasti in razvoja rastlin s posebnostmi pri okrasnih rastlinah.

Metode poučevanja in učenja

predavanja, seminarji

Predvideni študijski rezultati

Znanje in razumevanje:

Študent je na osnovi znanj dobljenih pri predmetu sposoben razumevanja specifičnosti rasti in razvoja okrasnih rastlin. Posledično je sposoben tudi vodenja proizvodnje teh rastlin in  njihovega umeščanja v prostor.

Temeljni viri in literatura

Horn, W. (1996): Zierpflanzenbau, Parey Verlag Berlin, ISBN 3-8263-3051-X.

Šiftar, A. in sod. (2011): Mestno drevje. Botanični vrt Univerze v Ljubljani, ISBN 978-961-6822-11-4.

Osterc, G., in Rusjan, D. (2013): Drevesničasrtvo in trsničarstvo, Založba Kmečki glas, ISBN 978-961-203-403-0.

revijalni članki s področja, tekoča periodika, druga učna gradiva

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411