Vokalna skupina

Vokalno skupino FE sestavljamo študentje in zaposleni na Fakulteti za elektrotehniko.

Vokalno skupino FE sestavljamo študentje in zaposleni na Fakulteti za elektrotehniko, ki radi posežemo po zabavni slovenski in tuji popularni literaturi iz glasbene zakladnice zborovsko ali v spremljavi z bandom kWh.

Glasbeno skupino FE sestavljamo študentje in zaposleni na Fakulteti za elektrotehniko. Trenutna zasedba obsega dva saksofona, trobento, klaviature, dve kitari, bas kitaro in bobne. Gibamo se pretežno v rock, funk in jazz glasbenih vodah, lotevamo pa se tako priredb kot tudi avtorskih skladb.

Bend skupaj z Vokalno skupino FE nastopa na fakultetnih prireditvah, podelitvah diplom in priznanj.

O vokalni skupini in bendu kWh

Zgodovina

Prvi pevski zbor na Fakulteti za elektrotehniko je bil ustanovljen leta 2000 na pobudo tedanjega dekana FE prof. Tadeja Bajda. A sama ideja o nastanku zbora, v katerem bi sodelovali zaposleni in študentje Fakultete za elektrotehniko, je zorela dlje časa.

Na prvi vaji 18. maja so se tako ob zborovodji g. Marku Tiranu zbrali trije kandidati za pevce, Julijan Stanič, Franc Bergelj in Dejan Križaj, vsi trije pedagogi na fakulteti. Že na naslednji vaji sva se pridružila še dva. Na prvem nastopu, na podelitvi diplom 8. junija v zbornični dvorani Univerze v Ljubljani, smo že zapeli obe himni, Zdravljico in Gaudeamus Igitur. To je bil krstni nastop Komornega zbora Fakultete za elektrotehniko. Zbor se je krepil s prihodom novih študentov pevk in pevcev, a jedro zbora smo bili ves čas zaposleni na fakulteti. Kljub temu da je bila zasedba mešana, smo gojili repertoar moških zborov z ženskim altom v tenorski liniji. Številčnost sestave je nihala okrog šestnajst članov, študentje so po diplomi praviloma zbor zapustili, a z novim šolskim letom so prihajali novi. Redno smo sodelovali na svečanih podelitvah diplom, nagrad, na sprejemu brucev, na novoletnih srečanjih, na dobrodelnih koncertih in drugih priložnostih. Izdali smo dve zgoščenki, prvo Gaueamus, Elektra! v letu 2003 in drugo Slovenske narodne in umetne pesmi v letu 2005.

V letu 2012 smo se odločili za pomladitev zbora z ustanovitvijo Vokalne skupine Fakultete za elektrotehniko. Pridružilo se nam je več pevk iz vrst zaposlenih in študentk, zato smo repertoar preusmerili v skladbe za mešane zasedbe, ki smo jim večkrat dodali instrumentalno spremljavo. Pod vodstvom Marka Tirana smo delovali vse do konca leta 2018. Po plodnih 18 letih skupnega glasbenega ustvarjanja na Fakulteti za elektrotehniko smo ugotovili, da je spet čas za nadgradnjo, in smo k sodelovanju povabili mladega zborovodjo g. Lovra Freliha in študentsko instrumentalno skupino Kilovatna ura ter začeli ustanavljati novo vokalno‑instrumentalno zasedbo. Ker se med elektrotehniki že kar pregovorno najde precej glasbenikov, ki obvladajo različna glasbila ali vokal, se ne bojim, da ne bi nova skupina zgledno nadaljevala glasbeno delovanje na fakulteti in jo še nadgradila.

Zasedba leta 2005
Zasedba leta 2005
Zasedba leta 2019

Glasbena skupina FE

Vse se je začelo kot priprava na eksperiment, potem ko se je Igor Čarman vprašal, kako bi zvenela akustična kitara v gluhi sobi, kjer deluje tonski mojster Samo Beguš. Ker bi bilo škoda eksperimenta le za dve akustični kitari, so bili k sodelovanju povabljeni še študentje, ki igrajo kako drugo glasbilo.

Že pred prvim snemanjem se je v eksperimentalno skupino nabrala ravno klasična rock‑funk zasedba s kitarami (Slobodan Marković, Igor Čarman, Aleš Berkopec), basom (Luka Zidarič), tolkali (Gal Sajko) in saksofonom (Simon Rezelj).

Na eksperiment v gluhi sobi je skupina prišla po polovici leta in nekaj vajah dvakrat: enkrat brez basa, drugič brez saksofona. Naredili so za dobro uro posnetkov z vrhunsko opremo in eksperiment je prerasel v idejo fakultetnega benda. Težav z imenom benda ni bilo, saj se je ime spreminjalo iz tedna v teden – Gluha soba, Gluha bosa, Kilovatna ura, 3600000 J, Milivatna kura – dokler se ni sprostilo v nam domačo kWh.

Repertoar je na začetku zajemal priredbe pop in rokerskih skladb, sčasoma pa je zavil bližje funku in ne nujno lahkotnim džez vodam. Od vseh avtorskih idej, ki so se pojavljale na vajah, se je obdržal komad Roke so na tleh. Avtor osnovnega verza je Tomaž Dobravc, skupina pa je dodala pet kitic in naredila muziko, ki jo je bilo veliko veselje igrati in – kot so mnogi oboževalci jasno pokazali – tudi poslušati.
Delo v glasbeni skupini je bilo vsem članom v užitek in za zdaj še ne obstaja pravilnik o delovanju glasbene skupine na Fakulteti za elektrotehniko. Ti dejstvi morda nista povezani, vsekakor pa so – ne da bi jim bilo treba – pri delovanju benda pomagali mnogi sodelavci na fakulteti. Bili so nepogrešljivi n plus prvi član benda, pa naj je šlo za spodbudo, prostor, kable ali zibanje pod odrom.

Pridruži se nam!

Vedno se lahko pridružite puncam in fantom v Vokalni skupini in bendu FE!

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411