Event

Mednarodni dan svetlobe

Date of publication: 15.5.2024 Start date: 16.5.2024 Start time: 13:00 Location: lobby of the Faculty of Electrical Engineering, UL

Letos ponovno obeležujemo 16. maj, ki je mednarodni dan svetlobe! Glavni dogodek bo potekal na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Več manjših dogodkov pa se bo odvijalo tudi na različnih lokacijah po celotni Sloveniji.

Glavni dogodek

Četrtek, 16. 5. 2024 ob 13.00, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

Okrogla miza: “Nova uredba o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaženja okolja”

Predstavnica MOPE (Marjeta Zupančič) bo predstavila izhodišča prihajajoče nove uredbe. Predstavnica MNVP (Marjetka Šemrl dos Reis) bo podala pogled Direktorata za naravo na pomembnost urejanja tega področja. Moderator bo prof. dr. Grega Bizjak.

Svoje prispevke pa bodo predstavili tudi:

  • Aleš Šubic: Etične, estetske in praktične meje zunanje razsvetljave
  • Blaž Vidic, Lumenia d.o.o.: Sodobni krmilni sistemi in prilagajanje razsvetljave
  • Marko Debeljak, IJS: Kibernetski izzivi živih organizmov pri soočanju s spremenjenim svetlobnim okoljem
  • Lanlan Wei, UL FE: Vpliv parametrov razsvetljave na zaznavanje ovir pri pešcih (predavanje bo v angleškem jeziku)

Okrogli mizi bo sledil družabni del.

Zaradi lažje organizacije, vas prosimo, da se na dogodek prijavite preko povezave.

Svetlobna gverila – odprtje inštalacije študentov FA in FE

Odprtje na Trgu francoske revolucije: petek, 24. maj 2024, ob 21.30
Trg Francoske revolucije: 24. 5. – 17. 6.
Park Tivoli (ob Plečnikovem amfiteatru): 19. 6. – 22. 6.

Tema letošnjega festivala je Transformacije. Svetilke javne razsvetljave v mestnem središču se v času festivala že nekaj let zapored spreminjajo v miniaturno prizorišče različnih svetlobnih intervencij, s čimer svetilke ob funkcionalni pridobivajo še umetniško vrednost. Svetilke v nočnem času tako ne izžarevajo zgolj svetlobe, temveč generirajo tudi različne sence in podobe, ki v mikroprostoru ustvarjajo nove zgodbe oziroma čutne izkušnje. Interaktivnih svetlobnih projektov v javnih svetilkah se bodo tokrat lotili študentje in študentke Fakultete za arhitekturo in Fakultete za elektrotehniko, tem pa se je pridružil še študent s Fakultete za računalništvo in informatiko:  pet parov sodelujočih, po eden z vsake fakultete, bo v petih svetilkah predstavilo niz dinamičnih svetlobnih postavitev, katerih rdeča nit je iskra kot prispodoba proženja življenjskega cikla ognja oziroma transformacij, ki jih ta povzroča. Projekt se pred iztekom festivala s Trga francoske revolucije za tri dni seli še v svetilke v park Tivoli, kjer bo v drugi polovici junija potekal festival scenskih umetnosti Spider.

Več o festivalu, si lahko preberete na: https://www.svetlobnagverila.net/team-members/fakulteta-za-arhitekturo-fakulteta-za-elektrotehniko-ul-iskra/

STAY up to date

University of Ljubljana, Faculty of Electrical Engineering, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E: dekanat@fe.uni-lj.si T: 01 4768 411