News

Študentski projekt SpaceDent: Kmalu znani rezultati raziskave

Date of publication: 19.3.2024

Ob koncu lanskega leta so študenti dentalne medicine, strojništva in elektrotehnike opravili eksperimentalni del raziskave v okviru projekta SpaceDent, katerega namen je ugotoviti, ali je sposobnost rokovanja z zobozdravstvenimi inštrumenti v mikrogravitaciji dovolj nadzorovana za varno dentalno zdravljenje astronavtov. Študenti so s pomočjo paraboličnih letov ustvarili simulirano breztežnost, v kateri so izvedli zobozdravstvene posege, z rezultati pa bodo pridobili izhodišča za optimizacijo zobozdravstvenih posegov med dolgotrajnimi misijami na Luno in Mars.

Ekipa SpaceDenta pred letalom Air Zero G. (foto arhiv SpaceDent)

V interdisciplinarno študentsko raziskovalno skupino, ki sodeluje v programu ESA Academy Experiments v okviru Evropske vesoljske agencije (ESA), je vključen tudi študent Fakultete za elektrotehniko UL Matic Hvala. SpaceDent je zaživel s podporo prodekanje UL MF za študijsko področje dentalne medicine prof. dr. Janje Jan, mentorja prof. dr. Aleša Fidlerja, dekana Medicinske fakultete prof. dr. Igorja Švaba in somentorja doc. dr. Simona Omana s UL Fakultete za strojništvo. Raziskovalni konstrukciji, ki ponazarjata poenostavljeno okolje zobozdravstvene ambulante, sta bili izdelani v Peskovniku – odprtem laboratoriju UL FS. Projekt združuje študente različnih ved, ki so opravili raziskave v mikrogravitaciji, da bi ugotovili, ali je sposobnost prepariranja in izdelovanja plomb v mikrogravitaciji dovolj nadzorovana v primerjavi s prepariranjem in plombiranjem na Zemlji.

Plombiranje v breztežnostnem prostoru

Med 20. 11. in 1. 12. lani so študenti v Bordeauxu v Franciji izvedli eksperimentalni del projekta. Nad Atlantskim oceanom so med tremi paraboličnimi leti izvedli 93 parabol, kar je zagotovilo približno 30 minut breztežnosti. Parabole so sestavljene iz intervalov mikro- in hiper-gravitacije, med katerimi so obdobja stabilnega leta. Delo na raziskovalnih vzorcih se je izvajalo med 22-sekundnimi intervali mikrogravitacije, medtem ko se je delo na kontrolnih zobeh izvajalo med obdobji stabilnega leta in ko je letalo mirovalo na tleh. Med prvim in drugim poletom sta študenta dentalne medicine z zobozdravstvenim vrtalnikom med 22-sekundnimi intervali mikrogravitacije odstranila z barvo označena kariozna območja plastičnih zob. Med tretjim poletom se je med 22-sekundnimi intervali mikrogravitacije s plombirnimi materiali zaplombiralo vnaprej pripravljene preparacije na umetnih zobeh.

Konstrukciji za preizkus plombiranja. (foto arhiv SpaceDent)

Odštevanje dni do objave rezultatov

Iz obdobij mikrogravitacije, stabilnega leta ter mirovanja letala Airbus A310 Zero-G so pridobili 72 vzorcev prepariranih in 36 vzorcev plombiranih zob. Te so v naslednjih dneh s pomočjo intraoralnega skenerja poskenirali, poslikali ter primerjali s slikami začetnega stanja, ki so jih pridobili pred odhodom v Francijo. Raziskava je sicer potekala brez večjih zapletov. Med parabolami so študenti obdobja hiper- in mikro-gravitacije prestali brez neprijetnih občutkov, zato so lahko delo izvajali skozi celotno obdobje breztežnosti. Nad nadzorom inštrumentov v breztežnosti so bili prijetno presenečeni, a bo kljub obetavnim začetkom treba počakati na končne rezultate raziskave, ki jih napovedujejo konec marca oziroma začetek aprila.

Projekt SpaceDent se bo zaključil z objavo rezultatov v arhivu Evropske vesoljske agencije HREDA in znanstvenih publikacijah. Ugotovitve raziskave in sodelovanje z ESA bodo študenti predstavili na znanstvenih in gospodarskih konferencah, služile pa bodo tudi kot navdih mlajšim generacijam za nadaljnje raziskave na področju zobozdravstvenih posegov v vesolju.

Pred začetkom plombiranja v breztežnostnem prostoru (foto arhiv SpaceDent).

Izjemna priložnost za študenta elektrotehnike

Študent 2. letnika podiplomskega magistrskega študijskega programa Elektrotehnika, smer Mehatronika, Matic Hvala je pri projektu skrbel, da so bile vse električne naprave v eksperimentalni postavitvi pravilno napajane. Zaradi specifične postavitve in narave eksperimenta je prilagodil zobozdravstveni vrtalnik ter bil odgovoren za pravilno namestitev in delovanje kamer, ki so spremljale operaterje. Pravi, da se je ekipi SpaceDent pridružil, ker mu omogoča sodelovanje s strokovnjaki in študenti z različnih področij, ki si prizadevajo za skupni cilj. Projekt mu je prinesel veliko novega znanja, povezav in priložnosti.

Pobudnik in projektni vodja projekta je Tine Šefic, absolvent dentalne medicine, ki je bil odgovoren za pripravo projekta v Sloveniji in njegovo izvedbo v Franciji. Kot raziskovalec je med paraboličnim letom izvajal simulirane zobozdravstvene storitve.

Poleg raziskovalne narave in pomembnega prispevka pri pripravi dentalne medicine na večletne misije na Luno in Mars, projekt SpaceDent poudarja interdisciplinarno sodelovanje, perspektivnost in inovativno naravo inženirskega poklica, navdihuje mlajše generacije ter spodbuja zanimanje za nadaljnji razvoj slovenske in evropske vesoljske industrije.

Več o raziskovalnem projektu je dostopno na povezavah:

Ekipa SpaceDenta (foto arhiv SpaceDent)

STAY up to date

University of Ljubljana, Faculty of Electrical Engineering, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E: dekanat@fe.uni-lj.si T: 01 4768 411