News

Zaključili so se jubilejni 20. Dnevi industrijske robotike

Date of publication: 2.4.2024

V četrtek, 28. marca, so se na naši fakulteti zaključili jubilejni 20. Dnevi industrijske robotike (DIR), ki jih organizira Laboratorij za robotiko. Na robotskem hekatonu DIR24 so udeleženci tokrat reševali aktualen izziv iz industrije, povezan z manipulacijo in predpripravo izdelkov za strego strojev, ki ga je predlagalo podjetje Intelligent Mechatronics kot glavni sponzor dogodka. Najboljše tri ekipe so prejele denarno nagrado v skupni vrednosti 3.500 evrov.

Robotski hekaton DIR24 se je zaključil z razglasitvijo zmagovalcev.

Zanimiva predavanja in napeto tekmovanje

Dnevi industrijske robotike so se začeli v torek z nagovori predstavnikov UL FE in uvodnim predavanjem profesorja Satokija Tsuichihara iz Univerze v Fukui na Japonskem, ki je predstavil svoje raziskovano delo s področja humanoidnih robotov in uporabe dronov v kmetijstvu. Na robotskem hekatonu so študenti reševali nalogo, povezano z robotizacijo procesa izdelave hladilnih teles za avtomobilske LED luči, in sicer proces vstavljanja hladilnih reber v držalo.

Profesor Satoki Tsuichihara

Na tekmovanju je sodelovalo šest ekip in skupno 31 udeležencev. Vsaki ekipi je bil dodeljen industrijski robot, pri delu pa so jim pomagali mentorji študentje. Tekmovalci so morali zasnovati posamezne korake programa ter katero opremo in senzorje bodo uporabili. Pri delu so nekateri uporabili klasične metode robotskega vida, ena od ekip pa je naučila svoj model prepoznave predmeta s pomočjo umetne inteligence. Ena od nalog je bila tudi poskrbeti za ustrezno varnost, pri čemer so si ekipe pomagale z laserskimi senzorji, ki so zaznali, če je v delovni prostor robota vstopil človek.

Zaključek hekatona in razglasitev zmagovalcev

Po treh dneh so tekmovalci svoje rešitve predstavili strokovni komisiji, ki je včeraj razglasila zmagovalno ekipo. Prvo mesto na robotskem hekatonu DIR24 je osvojila ekipa »RoboRevolution«, sestavljena iz študentov 1. in 2. letnika 2. bolonjske stopnje univerzitetnega študija. Nagrade so prejeli tudi drugouvrščena ekipa »SoftTouch« in tretjeuvrščeni »Redundantni robotiki«.

Dnevi industrijske robotike so se uspešno končali za vse tekmovalce, saj so vse ekipe vztrajale do konca in uspele razviti osnovno rešitev za vstavljanje hladilnih reber v držalo. DIR24 je poleg reševanja izziva in pridobivanja novih veščin namenjen tudi povezovanju študentov, organizatorjev hekatona in predstavnikov industrije.

STAY up to date

University of Ljubljana, Faculty of Electrical Engineering, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E: dekanat@fe.uni-lj.si T: 01 4768 411