Opis predmeta
Predmet obsega večino vsebin s področij reje živali in njihovih proizvodov. Študenti bodo pridobili poglobljena znanja na področjih, ki so zanje še posebej zanimiva in lahko med drugim vključujejo tudi:
– različne vrste in proizvodne tipe domačih živali ter znanstvena spoznanja, na katerih temelji reja le teh;
– intenzivne in ekstenzivne sisteme rej, primerne za različne vrste domačih živali;
– načine vrednotenja proizvodnih lastnosti in lastnosti zunanjosti pri govedu, perutnini in prašičih;
– uporabo izsledkov raziskav za izboljšanje počutja živali;
– varno in humano prirejo različnih proizvodov živalskega porekla;
– poznavanje dejavnikov, ki vplivajo na kakovost proizvodov živalskega porekla in odnos porabnikov do parametrov, ki opredeljujejo to kakovost;
– sheme kakovosti, ki omogočajo zaščito proizvodov živalskega porekla;
– genetske/genomske principe in metode izboljševanja domačih živali ter uvajanje genomske selekcije v nacionalne črede/jate/trope.
Predmet učimo na programih
Cilji in kompetence
Izobraževalni cilj predmeta je, da študenti pridobijo dodatna, poglobljena znanja na področjih temeljnih živinorejskih ved in sicer reje, reprodukcije, prehrane, rasti in razvoja, zdravstvenega varstva, uhlevitve, rokovanja ter varnosti in kakovosti proizvodov živalskega porekla. V času izvajanja predmeta bodo imeli možnost, da se intenzivneje posvetijo področju, ki jih še posebej zanima.
Metode poučevanja in učenja
– predavanja;
– konzultacije;
– samostojno seminarsko delo.
Predvideni študijski rezultati
Znanje in razumevanje:
Na koncu izvajanja predmeta bodo študenti usposobljeni za:
– Povezovanje znanj in veščin, ki so potrebne za učinkovito gospodarjenje z domačimi živalmi na način, ki kar najbolje spaja dobro počutje živali z zahtevami sodobnih proizvodnih sistemov.
– Razumevanje pomena načina uhlevitve, genetike, fiziologije, prehrane, zdravstvenega varstva in ostalih dejavnikov na učinkovitost in kakovost živalske prireje.
– Jasno in kritično presojanje ter učinkovito ukrepanje ob pojavu težav v reji, ne glede na okoliščine v katerih so se znašli.
– Samostojno izvedbo inovativne raziskave, ki bo prispevala k znanju, pridobljenem v času izvajanja predmeta.
Temeljni viri in literatura
Aland A., Banhazi T. 2013. Livestock housing: Modern management to ensure optimal health and welfare of farm animals. 496 str. ISBN: 978-90-8686-217-7
Bell, D.D. (ur.), Weaver W. D. (ur.) 2002. Commercial Chicken Meat and Egg Production. Kluwer Academic Publishers, 1365 str. ISBN: 978-1-4613-5251-8
Fasso D. 2017. Animal Husbandry and Biotechnology. 256 str. ISBN: 1632398451
Fisher M. 2018. Animal Welfare Science, Husbandry and Ethics: The Evolving Story of Our Relationship with Farm Animals. 5m Publishing, 320 str. ISBN 1789180082
Fuller M. F., editor. 2004. The encyclopedia of farm animal nutrition. Wallingford : CABI Oublishing is a division of CAB International, 606 str. ISBN : 9780851999500
Mahesh K., Patil R., Bhujbal M. 2017. Animal Husbandry and Dairy Management. A Basic Approach to Livestock Production and Management. Lambert, 88 str. ISBN 3330056118
Mathialagan P. 2020. Textbook of Animal Husbandry Extension Education. CBS Publishers & Distributors, 236 str. ISBN 938890298X
Kellems R. O., Church D. C. 2002. Livestock feeds and feeding. Upper Saddle River, N.J. : Prentice Hall. 5 izdaja, 654 str. ISBN : 0130105821
Niman, N. H. 2014. Defending beef : the case for sustainable meat production. White River Junction, Vermont. Chelsea Green Publishing, 274 str. ISBN : 9781603585361
Patience J.F. (ur.). 2012. Feed efficiency in swine. Wageningen Academic Pub, 280 str. ISBN 978-90-8686-202-3.
Pond W. G., Pond K. R. 2000. Introduction to animal science. New York : Wiley 687 str. ISBN: 0471170941
Snider C. 2016. Dairy Farming. Animal Husbandry and Welfare. Syrawood Publishing, 206 str. ISBN: 1682860418
Webster, J. 2013. Animal husbandry regained : the place of farm animals in sustainable agriculture. New York, NY : Routledge 1. izdaja, 243 str. ISBN: 9781849714204