Dogodek

5 minut za merjenja: Magnetika na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Datum objave: 7.4.2023 Datum začetka: 12.4.2023 Ura začetka: 08:00 Lokacija: Avla Fakultete za elektrotehniko UL

V sredo, 12.4.23, in v četrtek, 13.4.23, vas Laboratorij za metrologijo in kakovost vabi v avlo  UL FE na tradicionalni dogodek 5 min za merjenja, kjer si boste lahko spet ogledali prikaz različnih merjenj iz vsakodnevnega sveta, pri čemer bo letos osrednja tema dogodka magnetika. V zgodovini Fakultete za elektrotehnike je bila namreč magnetika ena od področij, na katerih so tudi raziskovalci UL FE prispevali v zakladnico znanja človeštva. Kot zanimivost – v letu 1952, ko so Američani prejeli Nobelovo nagrado za opis jedrske magnetne resonance (NMR), je na UL FE študentka Nadja Fajdiga že diplomirala iz te tematike pod mentorstvom profesorja Franceta Avčina.

Kot letošnjo specialiteto bodo gostili dve magnetni predavanji.

V sredo ob 13. uri bo dekan fakultete uradno otvoril dogodek, takoj zatem pa potekalo predavanje fizika in glasbenika Janeza Dovča o magnetiki in Tesli. Zatem bosta profesor Anton Jeglič in profesor Janko Drnovšek opisala dosežke prvega dekana UL FE, prof. Franceta Avčina.

V četrtek ob 11.45 bo naš kolega dr. Samo Beguš na kratko predstavil magnetna merjenja kot uvod v predavanje ob 12.00 – dr. Urban Marhl z Inštituta za matematiko, fiziko in mehaniko bo prikazal, kako lahko merimo skoraj nezaznavna magnetna polja in to uporabljamo za opazovanje aktivnosti naših možganov (MEG).

Vljudno vabljeni!

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411