Dogodek

Prireditev ob 90 letnici izdajanja Elektrotehniškega vestnika in 70 letnici EZS

Datum objave: 13.4.2023 Datum začetka: 20.4.2023 Ura začetka: 17:00 Lokacija: Fakulteta za elektrotehniko, P1

V četrtek, 20. aprila, ob 17. uri bo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani potekala Slavnostna akademija ob 90 letnici izdajanja Elektrotehniškega vestnika in 70 letnici Elektrotehniške zveze Slovenije.

Leto 2023 je za področje elektrotehnike na Slovenskem pomembno leto.
Pred 140 leti, leta 1883 je zasvetila prva električna luč. Leta 1923 so se slovenski elektrotehniki prvič v zgodovini Slovencev organizirali v stanovsko organizacijo, ki so jo poimenovali Strokovna zadruga koncesioniranih elektrotehnikov. Združevala je velik del takratnih elektrotehnikov Slovenije. V letu 1931 so začeli izdajati strokovno glasilo Elektrotehniški vestnik, ki izhaja še danes. Elektrotehniški vestnik je izhajal redno vsa leta razen dveh let med drugo svetovno vojno. Elektrotehniški vestnik od leta 1968 izhaja pod okriljem Elektrotehniške zveze Slovenije, za vsebinski del pa skrbi Fakulteta za elektrotehniko UL.

Po drugi svetovni vojni je leta 1952 zaživela društvena dejavnost. Na takratni Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani je bilo ustanovljeno društvo, ki se je takrat imenovalo Elektrotehniško društvo Slovenije in prav. Z leti je ustanovilo podružnice v drugih večjih slovenskih mestih, kjer se je razvijala industrija. Leta 1961 je društvo preraslo v zvezo, podružnice pa v društva. S tem je bilo omogočeno bolj organizirano delovanje v stroki, ki je z leti prineslo tudi ustanovitev strokovnih društev.

Že od samega začetka so tako elektrotehniki kot tudi članki v Elektrotehniškem vestniku obravnavali problematiko slovenske elektrotehnike in sodelovali pri njenem razvoju. Cilji pri obeh ostajajo še danes isti – aktivno predstaviti in sodelovati pri razvoju elektrotehnike in vseh njenih razvejanih področij.

Zaradi boljše organizacije je udeležbo potrebno izpolniti do 12. aprila do 16. ure na tej povezavi.

Program slavnostne akademije

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411