News

[IKTinfo] 45 tehnoloških trendov, ki BODO oblikovali leto 2024 …

Date of publication: 20.2.2024

Analitiki raziskovalnega podjetja ABI Research že vrsto let ob prehodu v novo leto pripravljajo obsežno raziskavo o IKT trendih, ki ga bodo oblikovali. Študija se od podobnih raziskav drugih analitskih podjetij razlikuje po tem, da predstavlja tudi številne IKT trende, ki ne bodo oblikovali novega leta, kljub do nedavnim drugačnim napovedim, špekulacijam in komentarjem. ABI je na začetku 2023 napovedal težko leto za IKT, zaradi pritiska vojn, političnih  pretresov, krize energije, visoke inflacije, recesije, pomanjkanja delovne sile, težav z dobavnimi verigami, rasti stroškov, zmanjševanja povpraševanja, motnji v financiranju zaradi osredotočenosti monetarne politike na ustavljanje inflacije ter vpliva še drugih zaviralnih dejavnikov, ki so posledica pandemije. Analitsko podjetje napoveduje podobne težave tudi letos, ampak istočasno opozarja na znake upanja – upad inflacije, izboljševanje politike centralnih bank in okrevanje trgov dela. V svoji novi študiji (»82 tehnoloških trendov, ki bodo in ki ne bodo oblikovali leta 2024«) napoveduje, da leto ne bo »gladko in linearno, vendar pa prinaša tehnologije, ki pospešujejo izhod iz večletne stagnacije«. Ključno gonilo tehnologije bo umetna inteligenca, ki bo prežemala, izboljševala in optimizirala neštete funkcije v svetu, v katerem bodo prav tako vse bolj prevladovali manjši modeli in odprte inovacije. V ospredje prihajajo rešitve zmanjšane zmogljivosti (RedCap) in se povečuje zanimanje za mešano resničnost (MR). Pospešeno uvajanje postkvantne kriptografije (PQC) začenja zagotavljati vrnitev naložb, hibridne in večoblačne rešitve pa postajajo vodilno gonilo rasti. Vse več bo »pojavnih« rešitev metaverzuma za omejene industrijske aplikacije, uporabe podpore Cat-1 bis za IoT ter rešitev za nizkozemeljske orbite in satelitsko-mobilne komunikacije. Trajnostno poročanje bo spodbudilo rast trga trajnostne programske opreme, nenazadnje bo standard Wi-Fi 7 deležen vse večje pozornosti. Podjetje je v novi študiji identificiralo 45 ključnih trendov, ki bodo bistveno vplivali na leto 2024, vključno z omenjenimi, ter tudi 37 trendov, ki ne bodo bistveno vplivali na novo leto, ki jih bomo predstavili v naslednji prilogi IKTinfo.

Več informacij (študija)

The economy, manufacturing, education and other sectors have been subject to increased pressures and changes in recent years as a result of the pandemic and the measures taken to contain it, as well as the Russia-Ukraine war, as confirmed by various surveys and analyses. The Information and Communication Technologies (ICT) sector is also exposed to similar changes, but at the same time it is able to monitor, assess and control changes not only in its own sector but also in all other sectors, which has been a valuable help to all of them in recent years.

ICT helps businesses and institutions in all industries to organise work, adapt operations, streamline operations, process data, evaluate results, predict trends and discover new opportunities. And they enable schools and universities to implement hybrid forms of teaching and meaningful digitisation of learning processes.

This is why we have decided to publish regular summaries of information, assessments, analyses and studies by research and analyst companies that can help everyone to better monitor, learn about and understand changes and trends and to adapt more successfully to the new ICT era.

Prepared by the Department of Information and Communication Technologies in collaboration with Esad Jakupović

STAY up to date

University of Ljubljana, Faculty of Electrical Engineering, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E: dekanat@fe.uni-lj.si T: 01 4768 411