News

[IKTinfo]… in 37 tehnoloških trendov, ki NE BODO oblikovali leta 2024

Date of publication: 27.2.2024

V predhodni prilogi IKTinfo smo predstavili aktualno študijo analitskega podjetja ABI Research »82 tehnoloških trendov, ki bodo in ki ne bodo oblikovali leta 2024«, s tem, da smo se najprej posvetili trendom, ki po mnenju analitikov BODO vplivali na leto 2024 oz. bodo letos ustvarjeni. Izrecno smo omenili kakšnih deset trendov, za ostale pa navedli spletno povezavo, na kateri je 54-stransko študijo mogoče brezplačno prevzeti. Tokrat bomo nekaj več pozornosti posvetli trendom iz študije ABI, ki leta 2024 NE BODO oblikovali kljub drugačnim lanskim najavam, špekulacijam in komentarjem. Med dosežki, ki so bili najavljeni za leto 2024 (nekateri tudi za leto 2023) je tudi nekaj takšnih, za katere analitiki podjetja ABI sedaj ocenjujejo, da jih letos še vedno ne bo na trgu, morda pa bomo na njih morali počakati še kakšno leto več. Med takšnimi trendi, ki jih letos še ne bo, podjetje v novi napovedi navaja podjetniški 5G, zložljive telefone in naprave, omrežne API-je (angl. network API), generativno umetno inteligenco, robotske taksije in še 30 drugih. Uporaba 5G na podjetniški ravni bo počakala še kakšno leto, saj podjetja bolj kot tehnologija povezljivosti zanimata primeri uporabe in dobiček, razen tega pa še niso ravno strokovnjaki na področju povezljivosti. Kljub vsem naporom, da zložljivi telefoni in naprave postanejo bolj privlačne – tanjše in lažje, z večjim zaslonom, z boljšimi tečaji – bo potrebno še kakšno leto, da izboljšani modeli prepričajo uporabnike. Čeprav telekomunikacijski operaterji tudi letos zelo rabijo primere uporabe in dobičke, omrežni aplikacijski programski vmesniki se soočajo z istimi težavami kot pred desetletjem, nove pobude pa ne bodo avtomatsko privlekle pozornosti razvijalcev. Mnoga podjetja bodo želela uvesti generativno UI prek oblaka, le peščica pa jih bo letos imela zmogljivosti in vire za njeno uvajanje na ravni roba podjetja. V letu 2024 še ne bomo dočakali delovanja robotskih taksijev, zaradi kompleksnosti samostojne vožnje v resničnem svetu. Leto 2024 bo polno sprememb, stalnih izzivov in tudi resničnih priložnosti za rast, če bodo le stranke sprejemale prave odločitve, poudarja ABI Research.

Več informacij (študija)

The economy, manufacturing, education and other sectors have been subject to increased pressures and changes in recent years as a result of the pandemic and the measures taken to contain it, as well as the Russia-Ukraine war, as confirmed by various surveys and analyses. The Information and Communication Technologies (ICT) sector is also exposed to similar changes, but at the same time it is able to monitor, assess and control changes not only in its own sector but also in all other sectors, which has been a valuable help to all of them in recent years.

ICT helps businesses and institutions in all industries to organise work, adapt operations, streamline operations, process data, evaluate results, predict trends and discover new opportunities. And they enable schools and universities to implement hybrid forms of teaching and meaningful digitisation of learning processes.

This is why we have decided to publish regular summaries of information, assessments, analyses and studies by research and analyst companies that can help everyone to better monitor, learn about and understand changes and trends and to adapt more successfully to the new ICT era.

Prepared by the Department of Information and Communication Technologies in collaboration with Esad Jakupović

STAY up to date

University of Ljubljana, Faculty of Electrical Engineering, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E: dekanat@fe.uni-lj.si T: 01 4768 411