Novica

[IKTinfo]… in 37 tehnoloških trendov, ki NE BODO oblikovali leta 2024

Datum objave: 27.2.2024

V predhodni prilogi IKTinfo smo predstavili aktualno študijo analitskega podjetja ABI Research »82 tehnoloških trendov, ki bodo in ki ne bodo oblikovali leta 2024«, s tem, da smo se najprej posvetili trendom, ki po mnenju analitikov BODO vplivali na leto 2024 oz. bodo letos ustvarjeni. Izrecno smo omenili kakšnih deset trendov, za ostale pa navedli spletno povezavo, na kateri je 54-stransko študijo mogoče brezplačno prevzeti. Tokrat bomo nekaj več pozornosti posvetli trendom iz študije ABI, ki leta 2024 NE BODO oblikovali kljub drugačnim lanskim najavam, špekulacijam in komentarjem. Med dosežki, ki so bili najavljeni za leto 2024 (nekateri tudi za leto 2023) je tudi nekaj takšnih, za katere analitiki podjetja ABI sedaj ocenjujejo, da jih letos še vedno ne bo na trgu, morda pa bomo na njih morali počakati še kakšno leto več. Med takšnimi trendi, ki jih letos še ne bo, podjetje v novi napovedi navaja podjetniški 5G, zložljive telefone in naprave, omrežne API-je (angl. network API), generativno umetno inteligenco, robotske taksije in še 30 drugih. Uporaba 5G na podjetniški ravni bo počakala še kakšno leto, saj podjetja bolj kot tehnologija povezljivosti zanimata primeri uporabe in dobiček, razen tega pa še niso ravno strokovnjaki na področju povezljivosti. Kljub vsem naporom, da zložljivi telefoni in naprave postanejo bolj privlačne – tanjše in lažje, z večjim zaslonom, z boljšimi tečaji – bo potrebno še kakšno leto, da izboljšani modeli prepričajo uporabnike. Čeprav telekomunikacijski operaterji tudi letos zelo rabijo primere uporabe in dobičke, omrežni aplikacijski programski vmesniki se soočajo z istimi težavami kot pred desetletjem, nove pobude pa ne bodo avtomatsko privlekle pozornosti razvijalcev. Mnoga podjetja bodo želela uvesti generativno UI prek oblaka, le peščica pa jih bo letos imela zmogljivosti in vire za njeno uvajanje na ravni roba podjetja. V letu 2024 še ne bomo dočakali delovanja robotskih taksijev, zaradi kompleksnosti samostojne vožnje v resničnem svetu. Leto 2024 bo polno sprememb, stalnih izzivov in tudi resničnih priložnosti za rast, če bodo le stranke sprejemale prave odločitve, poudarja ABI Research.

Več informacij (študija)

Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.

IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.

Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.

Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411