Novica

112 aplikacija razvita v LTFE uspešno prestala testiranje kompatibilnosti s PEMEA standardi

Datum objave: 26.2.2024

Snapring, 112 aplikacija nove generacije za klic v sili, ki smo jo razvili v Laboratoriju za telekomunikacije, je med 12. in 16. februarjem sodelovala na dogodku PEMEA PLUGTESTSTM 2024 pod okriljem PEMEA konzorcija in organizacije ETSI, kjer je uspešno opravila vsa testiranja in potrdila kompatibilnost z aktualnimi standardi.

PEMEA (Pan-European Mobile Emergency Application) predstavlja vseevropsko arhitekturo, ki nadgrajuje klasičen klic v sili ter rešuje problem lokalno omejenih 112 aplikacij tako, da omogoča posredovanje natančne lokacije in izbranih podatkov kličočega na številko 112 najbližjemu dispečerskemu centru, ne glede na to, v katerem omrežju in v kateri državi uporabnik gostuje. Elementi arhitekture združujejo vse točke od aplikacije za klic v sili na mobilnih napravah do aplikacije v dispečerskem centru. Več o PEMEA arhitekturi in konzorciju, ki bdi nad njo, na povezavi: pemea.help

Dogodek PEMEA PLUGTESTSTM , ki se je odvijal v Sophii Antipolis, se je tokrat izvajal prvič, njegov namen pa je izboljšati nivo interoperabilnosti PEMEA vozlišč in storitev med različnimi ponudniki in dobavitelji. Poleg demonstracij in predstavitev aplikacij, ki tečejo na različnih platofrmah in uporabljajo isto PEMEA omrežje, je bil cilj tudi identificirati vrzeli v standardih, ki jih v svojem nadaljnjem delu lahko naslovita in odpravita ETSI ali PEMEA konzorcij.

Aplikacijo Snapring smo sodelavci iz Laboratorija za telekomunikacije uspešno predstavili že na konferenci EENA 2023, kjer smo skupaj s podjetji Eviden in Flandrin Technologies tudi izvedli prvo uspešno demonstracijo end-to-end 112 klica v živo. Kot PEMEA kompatibilna rešitev za urgentne komunikacije omogoča video in tekstovno komunikacijo v živo, pozicioniranje klicatelja v realnem času, sprotno prevajanje tekstovnih sporočil in podporo gostovanju brez potrebne registracije. S tem je skladna z zakonom o dostopnosti do proizvodov do storitev za invalide (ZDPSI) in s standardom ETSI TS 103 478. Na tokratnem dogodku so bile na test postavljene njene funkcionalnosti in predvsem povezljivost z drugimi dispečerskimi sistemi in centri – testni primeri uporabe z dispečerskimi sistemi iz Finske, Španije, Romunije in Grčije so pokazali njeno celostno kompatibilnost z ostalimi elementi PEMEA arhitekture in polno delovanje vseh predstavljenih lastnosti.

Več o aplikaciji Snapring prihaja kmalu na snapring.org.

 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411