Novica

Dr. Lea Rems uspešna na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta

Datum objave: 5.9.2023

Evropska komisija je danes objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za začetek samostojne raziskovalne kariere (ERC Starting Grant 2023). Na razpisu so med skoraj 2700 prijavljenimi z vsega sveta po desetmesečnem ocenjevalnem postopku za financiranje izbrali 400 projektov. Med njimi je tudi dr. Lea Rems, ki bo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani vodila svoj 1,5 milijonov evrov vreden petletni ERC projekt REINCARNATION.

Izjemen dosežek za slovensko znanost

Raziskovalka dr. Lea Rems je osma dobitnica projekta Evropskega raziskovalnega sveta za začetek samostojne raziskovalne poti (ERC Starting Grant 2023) v Sloveniji. Projekt REINCARNATION – »Reversible and irreversible cardiac electroporation: Establishing the fundamentals to advance cardiac treatments« je bil izbran za financiranje v okviru ERC panela za biotehnologijo in biosistemsko inženirstvo. To je prvi ERC projekt s tega področja v Sloveniji, ki ga bo vodila raziskovalka na začetku samostojne raziskovalne kariere. To je tudi prvi ERC projekt za ljubljansko Fakulteto za elektrotehniko in hkrati že dvanajsti za Univerzo v Ljubljani kot gostiteljsko ustanovo.

Razvoj terapij za zdravljenje srca

Raziskovanje dr. Lee Rems se osredotoča na pridobivanje temeljnih znanj, ki so potrebna za razvoj terapij, temelječih na elektroporaciji – metodi, pri kateri z uporabo visokonapetostnih električnih pulzov začasno povečamo prepustnost membran bioloških celic. Metoda se že tretje desetletje uporablja v Sloveniji in po svetu za zdravljenje raka, v zadnjih letih pa metoda kaže izredne uspehe tudi pri zdravljenju srčnih aritmij. Pridobljeni ERC Starting Grant projekt REINCARNATION zajema raziskave, ki bodo pripomogle k nadaljnjemu razvoju ireverzibilne elektroporacije kot nove metode za netermično uničenje aritmogenega srčnega tkiva pri zdravljenju srčnih aritmij. Obenem projekt zajema raziskave, ki bi lahko odprle pot za uporabo reverzibilne elektroporacije kot nevirusne metode za vnos nukleinskih kislin v srčne celice v namen regeneracije srca po srčni kapi.

Slovenci uspešno nadaljujejo pri pridobivanju ERC projektov

Slovenija v sklopu Obzorja Evropa uspešno nadaljuje pri prijavah na ERC, saj na vsakem razpisu pridobimo vsaj en ERC projekt. ERC projekti so izrednega pomena za raziskovalce in raziskovalke, saj jim omogočajo kreativno znanstveno svobodo in večletno finančno neodvisnost. Hkrati ti ambiciozni projekti prispevajo h krepitvi mednarodne prepoznavnosti slovenske znanosti in razvoju prihodnje generacije vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk v Sloveniji.

Doc. dr. Lea Rems (foto: Janez Kotar)

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411