Novica

Drugo mesto na Rektorjevi nagradi!

Datum objave: 26.10.2023

Rektorjevo nagrado za najboljšo inovacijo na Univerzi v Ljubljani za leto 2023, katere skupna vrednost nagrad znaša 18.000 evrov, je prejelo devet izjemnih inovacij in idej. V kategoriji študenti in alumni so si nagrado prislužili VH3D tiskalnik, OnStage in PriHrani. V kategoriji raziskovalci in zaposleni na Univerzi v Ljubljani so prva tri mesta zasedle inovacije Napredni digital twin za monitoring in diagnostiko baterij, ReGrip in GumGuardian. Med idejami za reševanje izzivov družbe pa so najbolj izstopale Whey’licious, Seedko in ScAIentist.

Letošnja podelitev Rektorjeve nagrade za najboljše inovacije Univerze v Ljubljani je potekala v okviru zaključnega dogodka festivala UNI.MINDS, na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT UL). Na prireditvi, ki je bila obarvana s pestrim kulturnim programom v izvedbi študentov AGRFT UL, so svoje inovativne projekte predstavili finalisti Rektorjeve nagrade in se tako potegovali za prvo, drugo in tretje mesto v treh kategorijah – 1) študenti ter alumni, 2) raziskovalci in zaposleni na Univerzi v Ljubljani in 3) študenti z idejami, rešitvami in inovacijami za izzive družbe (HUD razpis – humanistika, umetnost in družba). Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, je zmagovalcem v vsaki kategoriji podelil nagrade v višini 3.000 evrov za prvo mesto, 2.000 evrov za drugo mesto in 1.000 evrov za tretje mesto. »Poleg razvijanja osnovnega znanja in raziskav je pomemben del razvojne dejavnosti akademske skupnosti tudi prenos znanja, ki nastaja v naši skupnosti, v širšo družbo, s čimer prispevamo k napredku družbe. Na Univerzi v Ljubljani se tega dobro zavedamo, zato posameznikom in skupinam, študentom in raziskovalcem, ki so razvili najbolj inovativne projekte, že vrsto let podeljujemo nagrade za najboljše inovacije. Nagrajeni projekti kažejo, da imamo na UL veliko inovativnosti, ki bo lahko že v bližnji prihodnosti vplivala na družbo. Posebno pozornost pa namenjamo temu, da inovacije niso le izboljšave ali novi proizvodi v gospodarstvu, zato tri nagrade namenjamo družbenim inovacijam. Vesel sem, da so tudi letos v vseh kategorijah – študenti, raziskovalci in družbene inovacije – nagrajeni izjemno zanimivi projekti, ki bodo ob ustrezni podpori po mojem mnenju lahko že kmalu prešli v dejansko uporabo,« je ob tej priložnosti povedal rektor prof. dr. Gregor Majdič.

V kategoriji raziskovalci in zaposleni na Univerzi v Ljubljani je drugo mesto zasedla ekipa ReGRIP, ki so jo predstavljali naši sodelavci prof. dr. Roman Kamnik, Ana Mandeljc in Aleksander Rajhard!

Foto: Katja Kodba/STA
Foto: Katja Kodba/STA

ReGRIP predstavlja inovativno robotsko napravo, zasnovano za rehabilitacijo gibanja prstov in zapestja po možganski kapi. Možganska kap je namreč najpogostejši vzrok trajne invalidnosti v razvitem svetu. Povrnitev motoričnih sposobnosti gornjega uda, še posebej prstov, je pomembna za izvajanje vsakodnevnih finomotoričnih opravil.

Ciljna vadba z napravo ReGRIP je sočasno upogibanje in iztegovanje prstov in zapestja v kombinaciji z interaktivnimi igrami v računalniškem okolju, ki motivirajo uporabnika pri vadbi. Naprava pri vadbi lahko deluje v več načinih delovanja. Uporabniku pri gibanju pomaga, ga le spremlja pri lastni aktivnosti, ali se mu pri gibanju upira. Uporabnik ima možnost sledenja uspešnosti terapije preko sprotnih poročil o izvedbi nalog. Pomembni lastnosti naprave sta tudi možnost enostavnega nadevanja z eno roko in zasnova za varno uporabo, ki sta ključni za samostojno vadbo. Naprava je prilagodljiva različnim dimenzijam dlani ter stopnjam prizadetosti uporabnikov, je prenosna in ima relativno nizke stroške izdelave.

Ključna prednost razvite naprave ReGRIP je možnost izvajanja robotske rehabilitacije izven klinik, potencialno tudi na uporabnikovem domu. Z napravo je konkretno naslovljen specifičen problem kronične skrčenosti dlani v pest in omejenega gibanja prstov ter zapestja, pogoste posledice možganske kapi. Naprava ReGRIP ima potencial, da bistveno pripomore k izboljšanju kvalitete življenja posameznikov, ki trpijo zaradi posledic možganske kapi.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411