Novica

Enajsti Elektrofest energetsko opismenjeval mlade

Datum objave: 8.9.2023

V petek, 8. septembra 2023, je potekal že enajsti znanstveni festival Elektrofest, na katerem smo štiri elektroinstitucije – družba ELES,  Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (FE UL), Gen energija in Elektro inštitutu Milan Vidmar – ponovno energetsko opismenjevale mlade. Preko 350 dijakov je sodelovalo v predavanjih in delavnicah na štirih »elektro-postajah« oziroma strokovnih sklopih.

Družba ELES, sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja, je za dijake pripravila predstavitev atraktivnega dela vzdrževalcev razdelilno transformatorskih postaj in daljnovodov, ki poteka tudi na višini in v ekstremnih vremenskih pogojih, in pregled ter nadzor daljnovodov in razdelilno transformatorskih postaj z droni. Prav slednji postajajo v družbi ELES odlični pomočniki pri pregledu stebrov in vodnikov, saj se dvignejo do mesta poškodbe in jo posnamejo od blizu. Ekipe, ki izvajajo gradnje in rekonstrukcije daljnovodov in stikališč, z droni delajo orto foto posnetke poteka gradnje, uporabljajo jih za snemanje s termo kamerami, s katerimi ugotavljajo pregrevanja na daljnovodih, v pomoč pa so tudi za pregled in upravljanje vegetacije pod daljnovodi. Delavnico sta vodila Primož Ribič, vodja Centra za infrastrukturo prenosnega omrežja Ljubljana, in Igor Bratić, vodja vzdrževanja daljnovodov v Centru za infrastrukturo prenosnega omrežja Ljubljana.

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (FE UL) je pripravlja zelo aktualno delavnico z naslovom Poganjati z elektriko je lažje. V okviru predstavitve so predstavili nastanek in značilnosti električnega kolesa. Do nedavnega je bilo na svetu izdelanih več kot 26 milijonov e-koles različnih oblik, dimenzij in izvedb, kar pripomore k različnim pogojem uporabe. Nekatera so lažja, druga težja, prav tako pa se razlikuje njihov doseg.

Gen energija je v prireditvenem šotoru pred FE UL pripravila predstavitev dveh interaktivnih orodij: energetsko-podnebnega simulatorja En-ROADS in simulatorja “Energetska mešanica” proizvodnje EE v Sloveniji ter dva interaktivna dodatka za dijake, kot sta: delež porabe energije v končni rabi energije na posameznika v Sloveniji ter primerjava površin  za proizvodnjo električne energije iz različnih vrst elektrarn.

Na Elektro inštitutu Milan Vidmar (EIMV) so vedoželjnim srednješolcem predstavili in opisali Laboratorij za visoko napetost (LVN), ki deluje že več kot 60 let. Zmogljivost izvorov v LVN omogoča izvajanje standardnih dielektričnih preizkusov vseh visokonapetostnih nivojev. Seznanili so jih tudi z viri visoke enosmerne, izmenične in udarne napetosti, viri udarnega toka ter sodobno visokonapetostno merilno in diagnostično opremo.

Na znanstvenem festivalu Elektrofest so z zanimivimi najsodobnejšimi tehnološkimi projekti na prireditvenem prostoru gostovali tudi člani Mladinskega tehnološkega centra Zavoda 404. Njihova vizija je oblikovanje globalne mreže tehnoloških centrov in skupnosti, ki bo mladim nudila možnost razumeti tehnologijo in jih spremljati v celotnem kreativnem procesu.

 

 

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411