Novica

Fakulteti za elektrotehniko UL podeljen naziv DigiVzornik.si 2023!

Datum objave: 14.12.2023

V sredo, 13. decembra, je Ministrstvo za digitalno preobrazbo podelilo naziv DigiVzornik.si 2023 desetim ustanovam za izjemne prispevke pri digitalni preobrazbi družbe in gospodarstva v Sloveniji. Priznanja Ministrstva za digitalno preobrazbo so tokrat bila podeljena prvič z namenom, da poleg javnega priznanja in zahvale za izjemne prispevke spodbudijo tudi prihodnje inovacije pri digitalizaciji.

Med prejemniki nagrad je tudi Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani za projekt CyberLab, ki ga izvaja Laboratorij za telekomunikacije.

Prof. dr. Andrej Kos pri prejemu nagrade DigiVzornik.si 2023.

V odprti platformi za spremljanje kibernetske varnosti Cyberlab profiliramo taktike, tehnike in procedure napadalcev. V ta namen je vzpostavljena celovita platforma za zbiranje in zlivanje podatkov iz različnih senzorskih sistemov, vab in podatkovnih baz. Platforma omogoča klasifikacijo in analizo podatkov ter interaktivno vizualizacijo napadov za učinkovitejše preprečevanje napadov in zaščito sistemov.

Rešitev je plod dela različnih raziskovalcev in deluje na velikem številu podatkov. Omogoča uporabo digitalnih dvojčkov za preventivno testiranje resničnih naprav in povezavo z umetno inteligenco, z dvigom ozaveščenosti o kibernetski varnosti pa spodbuja tudi rabo drugih digitalnih rešitev.

Nagrado je v Kazinski dvorani SNG Maribor prevzel prof. dr. Andrej Kos, predstojnik Laboratorija za telekomunikacije.

Iskrene čestitke vsem, ki pri projektu sodelujete!

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411