Novica

Festival inovativnih tehnologij 2023

Datum objave: 1.3.2023

V soboto, 4. marca 2023, bo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani potekal Festival inovativnih tehnologij (FIT). Gre za eno največjih promocijskih prireditev na področju približevanja znanstvenih in raziskovalnih dosežkov inovativnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij v Sloveniji mladim generacijam. Tradicionalni dogodek, v katerega so vključena različna tekmovanja iz znanja s področja inovativnih tehnologij, zlasti računalništva in elektrotehnike, organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) skupaj s Fakulteto za elektrotehniko UL.

Osrednji del dogajanja je tekmovanje, ki obsega različna področja:

  • Digitalna fotografija za osnovne in srednje šole,
  • Multimedija (montaža in snemanje) za osnovne in srednje šole,
  • Robotika za osnovne  in srednje šole,
  • IKT telekomunikacije za srednje šole (ekipno tekmovanje),
  • Predstavitve za osnovne in srednje šole,
  • Tekmovanje v znanju tehnologij namenjeno osnovnim šolam.

Tekmovanje v znanju tehnologij je tekmovanje, namenjeno šolarjem v 8. in 9. razredu osnovne šole, kjer se udeleženci skozi praktične eksperimente učijo osnovnih tehnoloških zakonitosti, njihovo pridobljeno znanje pa se nato preveri še na »izpitni« poli. Tekmovanje postaja v osnovnih šolah zmeraj popularnejše, mladi tekmovalci pa nas iz leta v leto presenečajo s količino usvojenega znanja in iznajdljivosti.

V sredo 1. marca, je sicer na daljavo že potekalo prvo dejanje Festivala inovativnih tehnologij, saj so se v znanju IKT pomerili srednješolci. Letos je zmagala ekipa, ki prihaja iz Trbovelj (Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje).

Sodelovalo je sedem ekip iz petih srednjih šol: ŠCRM Kamnik, ŠC Novo mesto, STPŠ Trbovlje, SŠ Domžale in Ljubljana Vegova. Ekipe je uvodoma pozdravil Tim Vivoda iz Fakultete za elektrotehniko in predstavil vodilno temo tekmovanja, ki je bila letos povezana s kibernetsko varnostjo. Anja Ostovršnik in Aljaž Medic iz Urada vlade za informacijsko varnost sta tekmovalce povabila k sodelovanju na projektu Kibertalent, katerega cilj je razvoj mladih talentov na področju kibernetske varnosti. Več na https://kibertalent.si/.

Prva tri mesta:

  1. mesto: ekipa »400 bad request« iz STPŠ Trbovlje (Danijel, Žan in Luka)
  2. mesto: ekipa »Omreževci« iz Vegove Ljubljana (Matej, Vid in Tim)
  3. mesto: ekipa »MDA« iz STPŠ Trbovlje (Domen, Matija in Anej)

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411