Novica

Prof. dr. Igor Škrjanc prejel Zoisovo nagrado!

Datum objave: 29.11.2023

V torek, 28. novembra, so bile v Cankarjevem domu v Ljubljani podeljene najvišje državne nagrade na področju znanosti. Med dobitniki nagrad je tudi naš sodelavec prof. dr. Igor Škrjanc, ki je prejel Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju inteligentnih samorazvijajočih se sistemov!

Avtor fotografije: Marjan Verč

Prof. dr. Igor Škrjanc je redni profesor na naši fakulteti, kjer vodi Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko. Je mednarodno uveljavljen strokovnjak na področju inteligentnih sistemov, ki se uporabljajo na številnih področjih, vključno z avtomatizacijo proizvodnje, logistiko, farmacijo, medicino, prometom in kibernetsko varnostjo. Velja za enega od začetnikov in vodilnih raziskovalcev na svetu na področju t. i. samorazvijajočih se sistemov, ki so pomembna smer  inteligentnih sistemov. Gre za sisteme, ki se sami učijo, in kar je najpomembnejše, učijo se med svojim delovanjem.

Izdatno se je osredotočil na samorazvijajoče se sisteme, ki temeljijo na mehki logiki in teoriji mehkih množic, kjer se odnosi med spremenljivkami procesa zapišejo s pravili. Ta pravila, ki so blizu načinu človekovega sklepanja, se s pridobivanjem podatkov sprotno prilagajajo tako, da kar najbolje opišejo informacijo iz merjenega podatkovnega toka. To omogoča hitro in učinkovito napovedovanje, razvrščanje, spremljanje, optimizacijo in vodenje procesov, ki se s časom spreminjajo, so nelinearni in delujejo v spreminjajočih se okoljih.

Raziskovalno delo dr. Škrjanca ima zaradi prenosov v prakso tudi pomembne gospodarske učinke. S svojimi rešitvami je namreč pomagal pri vodenju in optimizaciji procesov v številnih podjetjih v Sloveniji in tujini.

Avtor fotografije: Marjan Verč

Iskrene čestitke.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411