Novica

[IKTinfo] Sodelovanje EU in ZDA pri uporabi UI za reševanje svetovnih izzivov

Datum objave: 4.4.2023

Evropska unija (EU) in ZDA sta se zavezali, da bodo sodelovali pri raziskavah za uporabo umetne inteligence (UI) za reševanje velikih svetovnih izzivov, vključno s podnebnimi spremembami in naravnimi nesrečami. Raziskovalci dveh geopolitičnih orjakov bodo na podlagi skupnih vrednot in interesov združili moči pri razvoju družbenih UI-aplikacij, partnerstvo pa bo pomagalo pri napovedovanju ekstremnih vremenskih in naravnih nesreč, modeliranju kopenskih in atmosferskih razmer s ciljem spodbujanja povečanja pridelkov ter kartografiranju gibanja ptic in žuželk. Evropska komisija v svoji izjavi omenja tudi reševanje izzivov povezanih z zdravstvenim varstvom, energijo in kmetijstvom. Ob tem poudarja, da bodo vire in ugotovitve izmenjevali z »mednarodnimi partnerji, ki si delijo skupne vrednote, vendar nimajo ustreznih zmogljivosti«, ter jim »pomagali pri obvladovanju izrednih naravnih razmer in izzivov«.

Več informacij


Gospodarstvo, proizvodnja, izobraževanje in druge panoge so zadnja leta zaradi pandemije in ukrepov za njeno omejevanje ter rusko-ukrajinske vojne izpostavljeni večjim pritiskom in spremembam, kar potrjujejo tudi različne raziskave in analize. Podobnim spremembam je izpostavljena tudi panoga informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), ki pa obenem omogoča spremljanje, ocenjevanje in nadzor sprememb ne le v lastni panogi temveč tudi v vseh drugih, kar je bilo zadnja leta vsem dragocena pomoč.
IKT namreč pomagajo podjetjem in ustanovam v vseh industrijah organizirati delo, prilagajati poslovanje, racionalizirati delovanje, obdelovati podatke, ocenjevati rezultate, napovedovati gibanja in odkrivati nove možnosti. Šolam in univerzam pa omogočajo izvajanje hibridnih oblik poučevanja in smiselne digitalizacije učnih procesov.
Vse to je razlog, da smo se odločili za redno objavljanje povzetkov informacij, ocen, analiz in študij raziskovalnih in analitskih podjetij, ki lahko vsem pomagajo pri lažjem spremljanju, spoznavanju in razumevanju sprememb in trendov ter uspešnejšem prilagajanju na novo obdobje IKT.
Pripravlja: Katedra za informacijske in komunikacijske tehnologije v sodelovanju z Esadom Jakupovićem

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411