Novica

Inženirka leta 2022

Datum objave: 13.1.2023

Na večerni slavnostni razglasitvi Inženirka leta 2022 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je inženirka leta postala Rosana Kolar, diplomirana inženirka strojništva in letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika. Letošnje nominiranke je na jubilejnem petem izboru inženirka leta nagovorila predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar.

Foto: inzenirka-leta.si

Izbor inženirka leta, kjer je partner tudi Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, v ospredje postavlja osebo, ki je lahko s svojim delom in osebnostjo zgled in navdih mlajšim generacijam deklet, da se bodo lažje odločala za perspektivne inženirske poklice. V letošnji generaciji slovenskih inženirk je komisija  ‘predsednico razreda’ prepoznala v Rosani Kolar. V oči pade njena skromnost in spoštljiv odnos do dela – njeno zavedanje, da je za varno in udobno popotovanje nad tlemi ključen prav vsak zaposleni. Da bo letalska mehaničarka, je vedela že pri rosnih 11 letih. V njeni vztrajnosti, samozavesti in trdni prepričanosti v svoje poslanstvo je komisija prepoznala svojevrstno pionirko dela v aviaciji.

Ob prejemu kipca se je Kolar zahvalila za izjemno priznanje: »Počutim se počaščeno, da danes stojim na odru skupaj z devetimi izjemnimi inženirkami. To priznanje je priznanje nam vsem. Vse nominiranke smo zmagovalke. Zahvaljujem se moji družini, ki je prepoznala mojo drugačnost in me ves čas podpirala ter podjetju Adria Tehnika in mojim fantom v hangarju, ki so mi ves čas nesebično predajali svoje dragoceno znanje in izkušnje.«

Deset letošnjih nominirank za Inženirko leta 2022

Med letošnje nominiranke za Inženirko leta 2022 so uvrščene Tajda Bogovič, razvijalka programske opreme v podjetju MESI, razvoj medicinskih naprav, d.o.o.; Neža Guzelj, projektna in produktna vodja v razvoju v podjetju MAHLE Electric Drives Slovenija d.o.o.; Ana Kavčič, samostojna informatičarka v podjetju KRKA, d. d., Novo mesto; Rosana Kolar, letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika, vzdrževanje letal, d.o.o.; Viki Petrovič, višja tehnična svetovalka v podjetju Loftware; Tajda Pirnat, specialistka za skladnost produktov z direktivami in regulativami v podjetju Danfoss Trata d.o.o.; Barbara Pogačar, preskusna inženirka v SIQ Ljubljana; Špela Poklukar, specialistka strojnega učenja v podjetju Endava, digitalne rešitve, d.o.o.; Jerneja Sedlar, projektna inženirka v službi za razvoj in investicije v Holdingu Slovenskih elektrarn; Lara Topol, vodilna inštruktorica osebja proizvodnje in inženirka izmene v Nuklearni elektrarni Krško.

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kot partner projekta, iskreno čestita prejemnici kipca Inženirka leta 2022 Rosani Kolar ter vsem nominirankam.

Bodi na tekočem

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana

E:  dekanat@fe.uni-lj.si T:  01 4768 411